Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Nikon dnes predstavuje ikonický objektív pre svoje fotoaparáty mirrorless: NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct.

Tento objektív v sebe nesie čaro klasiky – legendárneho objektívu Nikon Noct s bajonetom F – a má revolučnú optickú konštrukciu. Jeho ultravysoká svetelnosť a výnimočná ostrosť otvárajú úplne nové možnosti pri snímaní v slabom svetle.

Nekompromisná konštrukcia objektívu NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct z neho robí revolučný objektív s manuálnym zaostrovaním. Široký bajonet Nikon Z a vysoká svetelnosť f/0,95 otvárajú úplne nový svet možností pri snímaní v slabom svetle. Od portrétu po nočné fotografie a filmovú tvorbu: neuveriteľná hĺbka a ostrosť sú skombinované tak, aby boli každá snímka či záber vykreslené vo filmovom štýle.

Dva typy antireflexných vrstiev – ARNEO a Nano Crystal Coat – navzájom spolupracujú v boji proti reflexom a závoju, zatiaľ čo presná brúsená asférická šošovka veľkého priemeru s vysokým indexom lomu dramaticky zlepšuje korekciu aberácie. Odolná fluórová vrstva odpudzuje prach, nečistoty a vlhkosť bez negatívneho vplyvu na kvalitu snímok.

Informačný panel OLED umožňuje rýchlu kontrolu clony, zaostrenej vzdialenosti a hĺbky ostrosti priamo na objektíve a intuitívny ovládací prstenec umožňuje plynulé a nehlučné nastavovanie funkcií vrátane clony a korekcie expozície. Rozšírené Fn tlačidlo má až 17 priraditeľných funkcií, ktoré zodpovedajú Fn tlačidlu na tele fotoaparátu, napríklad aretáciu automatickej expozície, meranie či bracketing. Písaný font v názve dodáva objektívu elegantný vzhľad a dlhodobú čitateľnosť.

Fotografi portrétov uvidia svoje objekty ostro vykreslené – aj pri snímaní na najširšej clone f/0,95 – a zažijú výnimočnú tvorivú kontrolu nad snímkou v akomkoľvek svetle. Zaručené je nádherné rozostrené pozadie (bokeh), ktoré plynulo prechádza až k okrajom snímky.

Zachytenie noci nikdy nebolo také uspokojivé. Optická konštrukcia pozostávajúca zo 17 prvkov v 10 skupinách zabezpečuje, že aj bodové zdroje svetla sú reprodukované v nádherných detailoch, a to dokonca aj pri doširoka otvorenej clone. Od nočnej krajiny po astrofotografiu – výsledky sú ohromujúce.

A tvorcovia videosekvencií si môžu vychutnať precíznu kontrolu nad hĺbkou ostrosti vďaka veľmi vysokej svetelnosti objektívu NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct, čo umožňuje vytvárať silné kinematografické snímky plné emócií, charakteru a atmosféry.

Pri predstavovaní objektívu, ktorý vzdáva poctu slávnemu objektívu Noct s bajonetom F a 58 mm ohniskovou vzdialenosťou, Dirk Jasper, Manager of Product Marketing spoločnosti Nikon Europe BV, uviedol: „NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct nie je len vrcholom optického inžinierstva, ale stelesňuje tiež princíp vývoja bajonetu Nikon Z – aby mohli vzniknúť objektívy najvyššej optickej kvality v takejto veľkosti. Toto je objektív, ktorý vzdáva úctu minulosti a zároveň predstavuje obrovský krok vpred pri snímaní v slabom svetle. Je vzrušujúce vidieť, že prísľub systému s bajonetom Nikon Z bol stelesnený v takejto veľkolepej podobe.”

Súhrn hlavných funkcií

Antireflexné vrstvy ARNEO a Nano Crystal Coat: Dva typy antireflexných vrstiev bojujú proti reflexom a závoju. Antireflexná vrstva ARNEO od spoločnosti Nikon potláča vertikálne vedľajšie svetlo. Antireflexná vrstva Nano Crystal Coat potláča diagonálne vedľajšie svetlo.
Brúsená asférická šošovka: Precízna asférická šošovka veľkého priemeru s vysokým indexom lomu dramaticky zlepšuje korekciu aberácie.
Fluórová vrstva: Táto odolná povrchová úprava od spoločnosti Nikon odpudzuje prach, nečistoty a vlhkosť bez negatívneho vplyvu na kvalitu snímok.
Presný zaostrovací prstenec: Manuálne doostrite s extrémnou presnosťou a prirodzeným mechanickým odporom. Ideálne pre statické snímky aj videosekvencie.
Písané písmo: Písaný font v názve dodáva objektívu elegantný vzhľad a dlhodobú čitateľnosť.
OLED informačný displej objektívu: Umožňuje rýchlo skontrolovať clonu, zaostrenú vzdialenosť a hĺbku ostrosti priamo na objektíve.
Intuitívny ovládací prstenec: Môžete mu priradiť a ovládať ním rôzne funkcie, napríklad clonu a expozíciu.
Rozšírené Fn tlačidlo: Priraditeľné funkcie korešpondujú s tlačidlami Fn na tele fotoaparátu.

Značky: