Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Plne elektrické Volvo EX30 je malé SUV, ktoré dokáže veľké Volvo veci. Je navrhnuté tak, aby bolo také bezpečné, ako od nás očakávate, a má mať najnižšiu uhlíkovú stopu spomedzi všetkých doterajších vozidiel značky Volvo. Jeho úlohou je tiež zabezpečiť, aby vďaka špičkovým technológiám a škandinávskemu dizajnu bol život ľudí na jeho palube bezpečnejší, pohodlnejší a príjemnejší.

Volvo EX30
Volvo EX30

Model EX30, ktorý bol predstavený dnes v talianskom Miláne a ktorý je už možné objednať na vybraných trhoch*, je naším prvým malým luxusným SUV a rozširuje našu neustále sa rozrastajúcu ponuku plne elektrických vozidiel na štyri modely. Keďže trh rýchlo smeruje k úplnej elektrifikácii, model EX30 nám pomôže zachytiť rastúci dopyt po plne elektrických vozidlách v rýchlo rastúcom segmente.

Volvo EX30
Volvo EX30

Navyše atraktívna cena modelu EX30 – ktorá sa začína približne na úrovni 36 000 eur – znamená, že naši zákazníci dostanú plne elektrické luxusné SUV za podobnú cenu ako jeho ekvivalent so spaľovacím motorom. Model EX30 bude okrem toho k dispozícii aj s naším balíkom predplatného Care by Volvo s nastavenými cenami a transparentným procesom objednávania, vďaka ktorému bude jeho objednanie hračka.

„Plne elektrický model EX30 je síce naše historicky najmenšie SUV, ale je to veľká vec pre našich zákazníkov a veľká vec pre nás ako spoločnosť,“ hovorí náš výkonný riaditeľ Jim Rowan. „O modeli EX30 radi hovoríme, že je malý, ale mocný, pretože prináša všetko, čo chcete od auta značky Volvo, ale v menšom balení. Tak ako každé Volvo, je to výnimočný produkt, ktorý je bezpečný a navrhnutý s ohľadom na ľudí a ich potreby.“

Volvo EX30 stelesňuje všetky naše hodnoty v oblasti dizajnu v menšom formáte. Dlhý rázvor, veľké kolesá a rovnaké previsy dodávajú exteriéru rovnováhu a kultivovanosť. Model je zreteľne elektrický, so sebavedomou maskou, uzatvoreným štítom a digitálnym stvárnením svetlometov v tvare Thorovho kladiva. Päť žiarivých farieb karosérie – od štýlovej modrej Cloud Blue až po jasnú a expresívnu žltú Moss Yellow, ktorá je inšpirovaná lišajníkmi rastúcimi na skalách pri západnom pobreží Švédska, – mu dodáva charakter a osobnosť.

Technológia akumulátora, ktorá vyhovie vašim potrebám

Pohovorme si teda o našej technológii akumulátorov. V prvom rade treba povedať, že keď hovoríme o pohonných jednotkách, neexistuje nič také ako „akumulátor“. Namiesto toho vám dávame slobodu vybrať si technológiu akumulátora, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Preto ponúkame model EX30 s tromi možnosťami pohonu a dvoma rôznymi typmi akumulátora, čo nám zároveň umožňuje ponúknuť ho za atraktívnu uvádzaciu cenu.

Ak trávite väčšinu času v meste alebo máte sklon cestovať na kratšie vzdialenosti medzi nabíjaním, ponúkame vám verziu s jedným motorom a akumulátorom LFP. Akumulátor LFP so štandardným dojazdom, ktorý využíva lítium-železo-fosfátovú chémiu, je cenovo výhodnejší a menej náročný na zdroje pri výrobe, čo znamená, že je to najlepšia voľba, pokiaľ nepotrebujete maximálny dojazd.

Ak máte radšej maximálny dojazd, vašou voľbou pre model EX30 bude variant s jedným motorom a akumulátorom NMC s predĺženým dojazdom. Akumulátor NMC obsahuje lítium, nikel, mangán a kobalt a vyrába energiu efektívnejšie než variant LFP. Verzia s jedným motorom a predĺženým dojazdom vám poskytne dojazd medzi nabíjaním až 480 km.

A napokon, ak je vašou prioritou výkon, vyberte si výkonnostný variant s dvoma motormi, v ktorom sme spojili akumulátor NMC s prídavným druhým elektromotorom. Tento variant modelu EX30 má pohon všetkých kolies a poskytne vám 315 kW (428 k) výkonu, pričom zrýchli z nuly na 100 km/h za 3,6 sekundy – je to oficiálne naše historicky najrýchlejšie zrýchľujúce vozidlo!

Ďalšia vec, ktorú model EX30 zvláda rýchlo, je nabíjanie. Variant s dvoma motormi s predĺženým dojazdom má kapacitu nabíjania až 153 kW, zatiaľ čo model so štandardným dojazdom má kapacitu 134 kW. To znamená, že akumulátor môžete nabiť z 10 na 80 percent už za niečo vyše 25 minút. Prostredníctvom stredového displeja vozidla a aplikácie si môžete nastaviť intenzitu elektrického prúdu, maximálnu úroveň nabitia a čas, kedy chcete spustiť nabíjanie.

Aby sme podporili čo najlepší zážitok z jazdy, vyladili sme podvozok modelu EX30 tak, aby sme čo najlepšie využili kompaktné rozmery vozidla. Jeho nízke ťažisko, ako aj pomerne nízku a rovnomerne rozloženú hmotnosť dopĺňa jednoduché riadenie a obratnosť v meste aj mimo neho.

Menšia uhlíková stopa, no veľký vplyv na bezpečnosť

Ako sme uviedli v predchádzajúcich príspevkoch, model EX30 je navrhnutý tak, aby mal najnižšiu uhlíkovú stopu spomedzi všetkých doterajších vozidiel značky Volvo, a predstavuje významný krok vpred v našich ambíciách v oblasti udržateľnosti. Vďaka riešeniu emisií v celom výrobnom a životnom cykle vozidla, ako aj uvážlivému používaniu materiálov v exteriéri aj interiéri sa nám podarilo znížiť jeho celkovú uhlíkovú stopu pri jazde nad 200 000 km pod 30 ton*.

Model EX30 je okrem toho navrhnutý tak, aby bol taký bezpečný, ako očakávate od vozidla značky Volvo, a jeho cieľom je postarať sa o vás aj o ostatných v hektickom mestskom prostredí. Napríklad v štandardnej výbave obsahuje špeciálnu bezpečnostnú funkciu pre bicykle, ktorá pomáha predchádzať takzvaným „nehodám súvisiacim s dverami“ – upozorní vás, keď sa chystáte otvoriť dvere pred cyklistom, kolobežkou alebo bežcom.

Naše ochranné bezpečnostné technológie sú ďalším príkladom toho, ako sme v našom novom malom SUV uplatnili naše vysoké bezpečnostné normy. Obsahujú najmodernejšiu záchytnú technológiu, ako aj špičkový konštrukčný dizajn, ktorý spĺňa naše ambiciózne interné bezpečnostné požiadavky – ich účelom je pripraviť naše vozidlá na rôzne scenáre v reálnom prostredí.

Model EX30 si okrem toho kladie za cieľ spríjemniť vám pobyt vo vozidle a urobiť z neho uvoľnený a pohodlný zážitok. Využíva na to najmodernejšie technológie a premyslený škandinávsky dizajn interiéru. Môžete si vybrať zo štyroch rôznych „miestností“ interiéru, z ktorých každá má svoj vlastný výraz, zatiaľ čo po celej kabíne je množstvo inteligentných úložných priestorov.

Všetky tieto prvky spolu s kontextovým používateľským rozhraním na jednej obrazovke so zabudovanou službou Google a najnovšou verziou nášho informačno-zábavného systému odrážajú charakteristické znaky pravého dizajnu značky Volvo.

A keď už hovoríme o najmodernejších technológiách: Volvo EX30 je naše prvé vozidlo, ktoré obsahuje novú generáciu našej obľúbenej funkcie parkovacieho asistenta. Dokáže zvládnuť všetky typy parkovacích priestorov, vrátane pozdĺžneho, zakriveného, kolmého a šikmého parkovania v štýle rybej kosti, vďaka čomu je parkovanie v stiesnených priestoroch hračka.

Nový parkovací asistent identifikuje dostupné parkovacie miesta vo vašom okolí. Keď ste si na novom trojrozmernom používateľskom rozhraní vybrali to, ktoré vám najviac vyhovuje, funkcia bude ovládať plynový a brzdový pedál a riadenie. Kým vy budete dohliadať na priebeh parkovania, na obrazovke sa bude zobrazovať vzdialenosť od objektov, ako sú vozidlá, múry alebo stĺpiky, a to v metrickej sústave alebo britských jednotkách.

Tak ako v prípade každého vozidla značky Volvo, aj pri modeli EX30 sme úzko spolupracovali s technologickými partnermi ako Google, Apple či Qualcomm, aby sme vám zabezpečili čo najlepší používateľský zážitok. Taktiež sme úzko spolupracovali so spoločnosťou ECARX prostredníctvom nášho spoločného softvérového podniku HaleyTek, ktorý máme v spoločnom vlastníctve, aby sme našim zákazníkom poskytli čo najlepšiu informačno-zábavnú platformu.

Pocit pokoja

Samozrejme, model EX30 sa dodáva aj s funkciou digitálneho kľúča, ktorá je pre vás praktická a zároveň uľahčuje zdieľanie vozidla s inými osobami. Naša technológia je zostrojená na báze pokročilých štandardov UWB a CCC v odvetví a bude kompatibilná so širokou škálou značiek a modelov telefónov.

Špeciálna aplikácia vozidla obsahuje všetky dôležité služby súvisiace s vozidlom, od nabíjania cez vyhľadanie vozidla na plnom parkovisku až po jeho uzamknutie a vyhrievanie za chladných zimných dní. Model EX30 je tiež pripravený na aktualizácie softvéru prostredníctvom bezdrôtového prenosu, vďaka ktorým sa bude v priebehu času vylepšovať.

A akoby to nestačilo, Volvo EX30 sa dodáva aj s možnosťou výberu z piatich rôznych motívov okolitého osvetlenia. Každý z nich je inšpirovaný inou škandinávskou krajinou a jemne mení farby, čím dodáva interiéru pocit pokoja.

Či už máte radšej teplé slnečné svetlo dopadajúce cez listy stromov škandinávskeho lesa, západ slnka na západnom pobreží Švédska, slávnu polárnu žiaru, zlatistú oblohu uprostred vrcholiaceho švédskeho leta alebo svetlom prežiarenú náladu zapadajúceho slnka v meste, interiér vášho Volva EX30 budú vypĺňať farby podľa vášho výberu. A na prehĺbenie zážitku môžete každý motív spojiť aj s príjemnou zvukovou kulisou.

Štýlové svišťanie krajinou

A na záver máme pre vás prekvapenie. Od budúceho roka bude náš model EX30 v ponuke aj vo variante Cross Country. Knihy objednávok pre túto špeciálnu verziu nášho malého elektrického SUV sa otvoria v roku 2024, pričom výroba by sa mala začať ešte v tom istom roku.

Volvo EX30 Cross Country nadviaže na naše dlhoročné tradície modelov Cross Country – našu oslavovanú zostavu modelov pre zákazníkov, ktorí chcú od svojho automobilu trochu viac dobrodružstva. Bude sa dodávať s množstvom na mieru vyrobených prvkov, ako je vyššia svetlá výška, 19-palcové čierne disky kolies či voliteľné 18-palcové disky so zákazkovými pneumatikami.

Keď sa so svojím modelom EX30 Cross Country vyberiete mimo vyšliapaných ciest, bude rozpoznateľný podľa prvkov, ako sú klzné dosky vpredu, vzadu a po stranách, špeciálne čierne panely na prednom nárazníku a veku batožinového priestoru a štýlové označenie Cross Country –a čerešničkou na torte je malá švédska vlajočka na kapote.

Pozrite si, ako výkonný riaditeľ Jim Rowan rozbaľuje nový model EX30: https://www.youtube.com/watch?v=UBsPUpqSPFs

Značky: