Krajina a cestovanie rýchlo naučí každého fotografa, že statív je rovnako dôležitý, ako samotný fotoaparát.

My sme testovali statív na cestovanie predurčený, ktorý je ultra ľahký a extra silný. Rollei Compact traveler No. 1 Carbon , má oproti predchodcovi mnohé vylepšenia a telo z prémiových materiálov. Nohy a stredový stĺpec statívu, sú precízne vyrobené zo siedmych vrstiev karbónu s nezameniteľným povrchom. Ostatné „kovové“ časti sú magnéziové, vrátane 360° panoramatickej hlavy. Týmito materiálmi je zaručená vysoká odolnosť, pri minimálnej váhe, ktorá je len 0,980 kg (kompletný statív s hlavou). V porovnaní s klasickou hliníkovou konštrukciou, je tento statív ľahší o niekoľko desiatok až stoviek gramov a zároveň ponúka vyššiu nosnosť pripojeného zariadenia.

Obsah balenia

  • Kompletne zložený statív, bez nutnosti ďalšieho skladania. (vybaliť a používať)
  • Sada náradia, na údržbu alebo prípadnú výmenu niektorého z dielov statívu + tri náhradné proti-šmykové gumy na nohy statívu
  • Popruh na rameno – pre lepšiu prenosnosť
  • Puzdro na úschovu celého statívu so silnými šnúrami. „batoh na statív“
  • Kapsička na opasok – pre monopod alebo sadu náradia

20160316_201723

Poznatky z testu a vlastnosti statívu

Prvú vlastnosť, ktorú by sme vyzdvihli, je jeho kompaktnosť a jednoduchosť v každom smere. Statív viete rozložiť a následne zložiť s pomocou jednej ruky. Celková váha 0,980 kg a 33 cm v zloženom stave ho robí maximálne prenosným a skladným

Snímka

Zmestí sa do každého bežného batohu alebo kufra, pričom výhodou môže byť, že sa ľahko uprace do príručnej batožiny, ktorú máte so sebou v lietadle a nie je nutnosť mať ďalšiu väčšiu batožinu, aby ste do nej dávali veľký nemotorný statív, napr. na krátku reportáž v zahraničí alebo výlet. No, ale letiskovej kontrole sa vďaka konštrukcii pravdepodobne nevyhnete.

Rollei No. 1 carbon, patrí do početnej skupiny cestovných statívov, kde ale vyniká svojou konštrukciou a možnosťami. Počas niekoľkých dní, sme ho zo sebou „vláčili“ takmer všade a nepripadalo nám, že máme na príťaž veľké bremeno, práve naopak, bol to skvelý spoločník pri fotografovaní.

rollei1_nowat

Disponuje širokým rozmedzím nastavenia výšky a uhlu každej jednej nohy zvlášť, čo ho umožňuje postaviť takmer do akejkoľvek polohy. Pracovná výška statívu je ľubovoľne nastaviteľná podľa potreby, od 34 cm až po 142 cm.

20160314_175309

Všetky nohy statívu sú nastaviteľné v troch uhloch, s jednoduchým západkovým systémom. Každá noha pozostáva z piatich karbónových segmentov, ktorých výšku viete presne nastaviť podľa potreby. Zaisťovanie je otočným systémom (T-LOCK), doľava uvoľniť / doprava zaistiť.

20160316_202457

Spodné časti nôh, majú gumené krytky na bežné používanie a po ich ľahkom odňatí, máte k dispozícii kovové hroty, pre lepšiu fixáciu a možné zapichnutie do podkladu. Nohy sú k stredovej časti statívu priskrutkované, každá na svojom kĺbe a tak ich je možné v prípade poškodenia jednoducho vymeniť.

20160314_175419

Stredová časť statívu (základňa nôh) má odspodu výsuvný hák, ktorý slúži na zavesenie batohu alebo závažia v prípade veľmi veterného počasia, aby bola zaručená stabilita. Tento jednoduchý doplnok výrobcovia často podceňujú, ale ak fotografujete aj v silnom vetre, tak viete o čom hovoríme.

20160314_175331

Prekvapením je, možnosť si jednoducho zo statívu Tripodu, urobiť Monopod. Odskrutkujete z kompletného statívu jednu nohu nato určenú, ktorá je viditeľná pogumovaným vrchným segmentom pre lepší úchop, ďalej odskrutkujete vrchnú časť statívu a spojíte ich v jeden celok, čím vznikne Monopod. Preňho je v balení aj zvlášť puzdro na opasok, čiže so skladovaním počas výletu to bude jednoduché. Maximálna výška monopodu je 110 cm a v zloženom stave má 36,5 cm.

20160316_201351

TIP : použiteľné aj ako oporná turistická palica.

Od základni statívu, pokračuje stredový stĺpec nastaviteľný v jednej polohe, vysunutím nahor. Zakončený je panoramatickou hlavou s guľovým kĺbom. Celá časť je magnéziová a otočná v 360°. Hlava je Arca Swiss kompatibilná a v prípade potreby výmeny za inú, sa dá jednoducho odskrutkovať a nahradiť. Vrchná doska má zakomponovanú aj vodováhu, čo ocení nejeden fotograf.

20160314_162209

Otočná hlava je veľmi dobre ovládateľná, bez akéhokoľvek trhania počas manipulácie, čo zaručuje bezchybné zhotovovanie panoramatických záberov. Pomocníkom je číselné odstupňovanie otočnej hlavy a tak viete zaznamenať panorámu v presných stupňoch.

20160316_202236

Blokovanie pohybu panoramatickej hlavy a nastavenej polohy kĺbu s vrchnou doskou, je pomocou dvoch samostatných zaisťovacích skrutiek, s minimálnym potrebným otočením pre zaistenie, čo je výhodou.

rollei-compact-traveler-no-1-carbon-orange_nowat

Statív má aj napriek svojej nízkej váhe, výbornú pevnosť a stabilitu. Pri maximálnom vysunutí všetkých segmentov, je schopný stabilne a bezpečne uniesť aj ťažké DSLR fotoaparáty s hmotnosťou až 8 kg.

Rollei-Compact-Traveler-No-1-Carbon_nowat

V jednom zahraničnom teste, bol tento statív zmrazený po dobu 48 hodín a následne ihneď použitý, bez akýchkoľvek problémov a to práve vďaka použitým materiálom a celkovému spracovaniu. Veľkou výhodou je aj odolnosť voči prachu (Dust Proof). To z dôvodu, aby sa prach a malé častice nedostali do častí, kde sa segmenty nôh rozťahujú/sťahujú a tým sa predišlo ťažšej manipulácii a poškriabaniu uhlíkových vlákien, pri rozkladaní/skladaní statívu. Toto je zabezpečené, vďaka trom silonovým tesneniam na každom segmente, cez ktoré neprejde žiaden prach.

IMG-12-1024x768_nowat

Statív bol testovaný aj na schopnosť eliminovať vibrácie, kde uspel veľmi dobre a je schopný vstrebávať prípadné menšie vibrácie, čo sa podpíše za kvalitnú fotografiu, pri zhoršených podmienkach. Tieto fakty ho predurčujú aj do zhoršených, až extrémnych podmienok, v ktorých by vás nemal sklamať svojou funkčnosťou.

IMG-9-1024x1365_nowat

Veľmi dôležitou a pritom tak podceňovanou záležitosťou u statívov, je údržba, ktorú má v tomto smere Rollei No. 1 Carbon zvládnutú bravúrne. Takmer celý ho viete rozobrať a spraviť mu tak pravidelnú údržbu, čo sa podpíše na zvýšenej životnosti. Prekvapením bolo, že takmer všetky závity na statíve a celkovo pohybové ústrojenstvo, je mierne premazané vazelínou, čo by sme odporúčali aj pri jeho ďalšej údržbe premazávať, aby sa zachovávala úplná ľahkosť a chod všetkých pohyblivých častí.

20160316_202351

Hodnotenie:

+ minimálna váha, skladnosť, jednoduchosť a prepracovanie do detailu, telo s uhlíkových vlákien a magnézia, plynulo otočná panoramatická hlava, rozloženie a zloženie jednou rukou, jednoduchá údržba a možnosť výmeny rôznych častí

– vyššia cena

Cena produktu : 220 eur

Za zapožičanie ďakujeme : Rollei

Verdikt touchIT

Celková kompatibilita, váha, možnosti nastavenia a skladnosť statívu je výborná a vyhovujúca pre mnohých profesionálnych fotografov, ale i amatérov, či už na cestovanie, prácu alebo hobby. Jednoducho povedané Rollei Compact traveler No. 1 Carbon, je špičkou vo svojej triede v mnohých ohľadoch.  My sme s ním boli nadmieru spokojný, robil nám spoločnosť počas niekoľkých dní a nebol s ním najmenší problém. Vďaka nízkej hmotnosti, je vo svojej kategórii najľahším statívom na trhu.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE