Senior manažér taiwanského Foxconnu, ktorý pre Apple vyrába iPhony, si za posledné roky prišiel na slušný balík peňazí. Spolu so svojimi komplicmi dokázal postupne z priestorov firmy ukradnúť údajne cca 5700 iPhonov, na ktorých zarobil takmer 1,5 milióna eur.

Podľa portálu Business Insider mal pomerne vysoko postavený vedúci pracovník menom Tsai na starosti testovacie oddelenie zariadení nesúcich logo nahryznutého jablka. Momentálne už sedí vo vyšetrovacej väzbe a v prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov. Krádeže sa údajne odohrali počas dvoch rokov (2013 a 2014) v juhočínskom meste Šen-Čen, kde má Foxconn situované svoje továrne.

Tsai mal pravdepodobne až 8 komplicov, tiež z radu zamestnancov, s ktorých pomocou postupne tajne vynášal z továrne najmä modely iPhone 5 a 5S. Dobrou správou pre Foxconn je, že všetky tieto zariadenia boli určené len na testovacie účely a mali byť, tak či onak, po testoch zlikvidované. Malej zločineckej skupinke sa však zrejme zdalo rozumnejšie predať ich a tak zarobili postupne sumu blížiacu sa k 1,5 miliónom eur.

foxconn-l_nowat

Celosvetovo najväčší dodávateľ elektroniky a počítačových súčiastok prišiel na nezrovnalosti, ktoré viedli až k vyšetrovaniu a následnému dolapeniu páchateľov po internom audite. Foxconn je najväčším dodávateľom spoločnosti Apple aj iných technologických gigantov a zamestnáva viac ako 1,3 milióna ľudí. V minulosti bol často kritizovaný najmä za nehumánne podmienky svojich radových zamestnancov vo výrobe. Zdá sa, že vrcholoví manažéri, najmä čo sa týka bezpečnosti, musia dodržiavať menej striktné pravidlá.

Zdroj: Business Insider

Značky: