Novinka je dostupná pre používateľov systémov iOS a Android.

Mapy Google sú šikovným pomocníkom pre všetkých používateľov systémov iOS alebo Android. Aj keď spoločnosť Google počas ostatných mesiacov do prostredie aplikácie pridala množstvo funkcií, ktoré sú síce užitočne, ale nesúvisia s navigovaním, tak teraz sa začína rozširovať skutočne praktická novinka. Tá šoférom umožní ešte viac sa sústrediť na vedenie vozidla, pričom v neznámom prostredí nemusia myslieť na mýto.

Nová funkcia je od dnešného dňa dostupná vo vybraných krajinách. Mapy Google tak budú zobrazovať ceny mýta, čo používateľom umožní vybrať si pre nich tú najvhodnejšiu cestu. Môžu sa tak rozhodnúť, či ušetria čas, alebo peniaze.

O tejto novinke sme prvýkrát počuli už pred pár mesiacmi a od jej očakávaného fungovania sa toho veľa nezmenilo. Mapy budú vedieť odhadnúť cenu mýta ešte pred začatím cesty. Jeho cena však bude vypočítaná až do predpokladaného cieľa. Toto všetko Google dosiahol spoluprácou s rôznymi mýtnymi spoločnosťami.

Do ceny mýta sú samozrejme započítané rôzne premenné, ako napríklad to, či máte alebo nemáte mýtny preukaz, aký je deň v týždni, ako aj to, koľko bude mýto stáť v konkrétnom čase.

Google MapyZdroj: GSMArena
Google Mapy s novou vrstvou AQI

Nastavenie tejto funkcie má bohaté možnosti prispôsobenia sa konkrétnym podmienkam krajiny, čiže používateľom to umožní, aby si nastavili pre nich ten najvhodnejší spôsob platby za mýto. Pokiaľ sa používateľ rozhodne, že za mýto platiť nechce, táto možnosť v Mapách zostane zachovaná a po jej zapnutí budú používatelia navigovaní mimo platených ciest.

Dostupnosť tejto funkcie sa začína rozširovať iba postupne. Google oznámil, že aplikácia Mapy v systémoch Android a iOS by mala začať zobrazovať ceny mýta pre približne 2 000 spoplatnených ciest v USA, Indii, Japonsku a Indonézii. 

Hoci pre nás je táto funkcia stále nedostupná, Google uviedol, že čoskoro sa rozšíri aj do ďalších krajín. Údajne sa tak stane v nie príliš vzdialenej budúcnosti.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.