Mení zaužívaný spôsob ovládania.

Aplikáciám spoločnosti Google spravidla nič zásadné nechýba, ale vždy sa nájde prvok ovládania, ktorý môže zlepšiť používateľský zážitok. Jednou z praktických zmien v aplikácii Mapy je širšie zavedenie gesta potiahnutia. Gestá sa totiž stali prirodzenou súčasťou používania smartfónov, keďže sú až do takej miery intuitívne, že už ani malé dieťa nemusí rozmýšľať, keď si chce v telefóne s dotykovým displejom pozrieť napríklad fotografie z rodinnej oslavy.

Niekedy však môže zmena v rozhraní aplikácie spôsobiť malý zmätok, na ktorý si však používateľ veľmi rýchlo zvykne a nakoniec usúdi, že tento nový spôsob ovládania je o poznanie lepší, ako ten starý. Jednou z takýchto zmien je aj nedávno vykonaná aktualizácia spôsobu skrytia vyhľadávacieho panela a ďalších prvkov v aplikácii Mapy Google.

Mapy Google majú nové gesto potiahnutiaZdroj: 9to5google
Mapy Google majú nové gesto potiahnutia

Teraz namiesto ťuknutia na obrazovku musíte prstom potiahnuť nahor priamo cez panel vyhľadávania. Ide teda o spôsob ovládania, ktorý je presne definovaný a vyhradený iba pre malú oblasť obrazovky. Neprichádza tak k neúmyselnému dotyku a stlačeniu iných aktívnych častí aplikácie.

Hoci funkcia posunutia smerom nahor cez panel vyhľadávania je k dispozícii už od februára tohto roka, tak až teraz je dostupná pre väčší počet používateľov, vrátane tých slovenských. Gesto potiahnutia funguje aj v režime na šírku.

Doteraz mohli používatelia aplikácie Mapy Google jednoducho ťuknúť kdekoľvek na mape, aby skryli ovládacie prvky a mapu zobrazili na celú obrazovku. Keďže toto gesto je súčasťou aplikácie od jej vzniku, tak mnohí používatelia si naň zvykli. Google aktuálne zavádza nový spôsob ovládania celoobrazovkového režimu, na ktorý si niektorí používatelia budú musieť nejaký čas zvykať. 

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.