Dostáva nové svieže farby.

Aplikácii Mapy nič zásadné nechýba, ale vždy sa nájde prvok, ktorý sa spoločnosť Google snaží zmeniť, alebo vylepšiť. Iba nedávno sa do aplikácie v systéme Android dostala malá, ale vítaná zmena, ktorá uľahčuje prechod do celoobrazovkového zobrazenia.

Pravdepodobne neexistuje používateľ telefónov so systémom Android, ktorý by nepoznal Mapy Google. Tie sú totiž predinštalované vo väčšine telefónov s týmto systémom. Aplikácia má aj veľmi veľa funkčných prvkov, avšak z času na čas sa nevyhne priamemu porovnaniu s aplikáciou Mapy od spoločnosti Apple.

Keďže spoločnosť Google, vo svojej snahe neustále prinášať do svojich aplikácií inovácie, aktualizovala aj používateľské rozhranie aplikácie Mapy, avšak výsledok tejto zmeny je mierne rozporuplný, keďže v novom rozhraní je vidieť aj niektoré prvky práve z aplikácie Apple Maps.

Farby vodných plôch a zelených plôch v Mapách Google (vľavo), v prepracovanom používateľskom rozhraní Mapy (uprostred) a v Mapách Apple (vpravo)

Portál AndroidPolice informuje že Google v aplikácii Mapy testuje prepracované používateľské rozhranie, ktoré bude predvolené na mobilných zariadeniach. Najväčšou zmenou je nová kombinácia farieb mestských blokov a ulíc. Práve toto zobrazenie pripomína zobrazenie v aplikácii Apple Maps. 

Farba diaľnic v starých Mapách Google (vľavo) a v prepracovanom používateľskom rozhraní (vpravo)

Google zmenil aj farebné zobrazenie vodných plôch a tokov. Spoločnosť nahradila levanduľovo-modrú farbu za svetlejší a výraznejší odtieň modrej. Na druhej strane je v rámci zmien vidieť aj rozšírenie “smaragdovej” farby, ktorá nahradí klasickú zelenú zobrazujúcu kroviny a lesy. Táto farba sa však rozšírila aj do ďalších častí Máp, pričom je zaujímavé, že nahradila klasickú zelenú farbu, ktorá sa nachádza v logu spoločnosti Google.

Jasne zelené prvky Google v Mapách (vľavo) boli nahradené v prepracovanom používateľskom rozhraní (vpravo)

Jednou z ďalších zásadných zmien je aj zmenšenie spodnej lišty, ktorej takisto chýbajú dynamické tematické prvky v štýle Material You. Aj napriek tomu, že zmeny v Mapách Google nie sú nijako zásadné, je vidieť, že spoločnosť z neznámeho dôvodu mení zaužívané farebné schémy, ktoré ju sprevádzajú dlhé roky. Je však potrebné dodať, že zmeny sa (zatiaľ) netýkajú webového rozhranie a tmavého režimu na mobilných zariadeniach. Na druhej strane je možné, že v prípade vyššie spomenutých zmien ide o obmedzený test, ku ktorému má prístup iba malá skupina testerov. 

Nechajme sa teda prekvapiť, či Google v blízkej budúcnosti túto aktualizáciu vydá pre všetkých používateľov, alebo ju rozšíri iba v rámci beta programu.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.