Spoločnosť Sound United vznikla v roku 2012 ako konzorcium viacerých známych značiek z oblasti špičkového audia s krédom prinášať svetu radosť prostredníctvom zvuku.

To sa jej aj darí a aktuálne má ďalšie dva dôvody na radosť. Členovia Sound United – Denon a Marantz – totiž získali od prestížnej organizácie EISA (Expert Imaging and Sound Association), združujúcej expertov na audio a video-techniku, ocenenia EISA Award 2021-2022. Magazín TOUCHIT.sk je dlhoročným členom asociácie EISA a zastupuje v nej Slovensko.

Ocenenými Hi-Fi komponentmi sú tandem integrovaného zosilňovača Model 30 a SACD/CD sieťového prehrávača SACD 30n od Marantzu a soundbar Denon Home Sound Bar 550.

Zostava Marantz Model 30 a SACD 30n zvíťazila v kategórii EISA STEREO SYSTEM 2021-2022, pričom porota svoje rozhodnutie zhodnotila slovami:

„Séria 30 od spoločnosti Marantz má nový štýl ovplyvnený dizajnom klasických modelov značky z minulosti v kombinácii s aktuálnymi technickými vymoženosťami. Zosilňovač Model 30 a jeho partnerský prehrávač SACD 30n sú triumfálnou kombináciou.

Zosilňovač hrá jednoducho a sústreďuje sa na čo najčistejší zvuk prostredníctvom svojho analógového dizajnu, zatiaľ čo sieťový SACD/CD prehrávač otvára dvere celému svetu hudobných príležitostí, od CD a SACD diskov, po streamovanie a ďalšie. Marantz charakterizuje túto kombináciu ako „moderný hudobný luxus“ a vďaka kombinácii bohatého a silného zvuku, funkcií a nádhernej kvality prevedenia to tento stereo systém bez zvyšku plní.“

Komponenty Série 30 sa inšpirovali slávnymi modelmi z histórie Marantz z 50-tych až 70-tych rokov – pôvodným Model 30, Audio Consolette, Model 2250 a Model 9, pričom prvky klasického dizajnu Marantz sa tu spájajú s moderným prístupom ku konštrukcii a materiálom.

Nový Model 30 je plne analógový, ale je postavený na moderných obvodových technológiách, ako sú priamo viazané zosilňovacie moduly HDAM a nezávislé napájacie zdroje pre predzosilňovač a výkonový zosilňovač, ktorý dokáže dodať až 2 × 200 wattov výkonu do 4 ohmových reproduktorov.

Gramo sekcia vybavená obvodom Marantz Musical Premium Phono EQ a Marantz HDAM má vlastné napájanie a umožňuje nastaviť vstupnú impedanciu prenosky na tri rôzne úrovne, čo optimalizuje zvukový výkon pri použití prenosky s pohyblivou cievkou alebo s pohyblivým magnetom.

Vďaka dokonalej obvodovej architektúre dosahuje celkové harmonické skreslenie len 0,005% (pri 1 kHz a 8 Ω), pričom zosilňovač disponuje neobyčajne širokou frekvenčnou odozvou 5 Hz až 50 kHz. Keďže ide o plne analógový systém, Model 30 nemá D/A prevodník, ktorý sa dnes v integrovaných zosilňovačoch bežne nachádza.

Zo strany výrobcu je to však zámer, aby sa dosiahla puristická čistota signálu z analógových zdrojov. Marantz však D/A prevodník umiestnil do prehrávača SACD 30n, ktorý je tak ideálnou súčasťou tandemu a pokrýva aj potreby digitálnych zdrojov signálu.

SACD 30n používa patentovaný Marantz Musical Mastering (prevodník MMM-Stream a stupeň MMM-Conversion), ktorý PCM signály prevádza na DSD pri frekvencii 11,2 MHz.

Vďaka integrovanej technológii HEOS a AirPlay 2 dokáže SACD 30n streamovať bezstratové súbory FLAC, ALAC a WAV až do 192 kHz s rozlíšením 24 bitov, DSD 2,8 MHz a DSD 5,6 MHz, ale prehráva aj komprimované a stratové formáty MP3, WMA a AAC. Všetky obľúbené hudobné služby tak môžete mať ako na dlani. Technológia HEOS okrem iného umožňuje využitie hlasového ovládania cez služby Amazon Alexa, Google Assistant a Apple Siri.

Prehrávač SACD 30n je ideálnym partnerom pre Model 30, ale dokáže ponúknuť hudbu aj bez pripojeného zosilňovača – cez bezdrôtové reproduktory s podporou HEOS (napríklad Denon Home) môžete počúvať prostredníctvom prehrávača hudbu z diskov, aj zo siete.

Ďalšou možnosťou sú slúchadlá, ktoré sa pripájajú priamo do konektoru na prednom paneli SACD 30n. Slúchadlový zosilňovač má vyhradený modul s exkluzívnymi obvodmi Marantz HDAM-SA2 s vynikajúcim pomerom signál / šum.  

Marantz Model 30 / SACD 30n Zdroj: Marantz
Marantz Model 30 / SACD 30n

Porota EISA zvolila v sekcii Audio pre domáce kino Denon Home Sound Bar 550 za víťaza kategórie Smart Soundbar so stručným, ale výstižným hodnotením:

„Sčasti zvukový panel Dolby Atmos/DTS:X, sčasti plnohodnotný multi-room reproduktor HEOS – Denon Home Sound Bar 550 prináša úžasný zvukový výkon pri prehrávaní filmov aj hudby.“

Sound Bar 550  je zaujímavým riešením pre domáce kino, ale aj pre multi-room reprodukciu. Je vybavený najnovšími technológiami, šesticou meničov v konfigurácii 4.0  (2× výškový reproduktor s priemerom 19 mm a štyri 55 mm širokopásmové reproduktory, doplnené o tri pasívne žiariče zvýrazňujúce basy).

Už samotný soundbar dokáže vytvoriť zaujímavý akustický prejav s virtuálnym 3D zvukom, ale rozšírením o dva bezdrôtové reproduktory Denon Home pre zadné kanály, prípadne pridaním bezdrôtového subwoofera Denon DSW-1H dokážete vytvoriť plnohodnotné reálne domáce kino s perfektnou basovou odozvou.

Aj Sound Bar 550 disponuje systémom HEOS na bezdrôtový prenos hudby po sieti, takže nie je len perifériou televízora v domácom kine. Po sieti s ním môžete streamovať zvuk v kvalite HD audio do viacerých zariadení Denon Home súčasne zo streamovacích služieb ako Spotify, Amazon Music HD, Tidal alebo z vlastnej hudobnej zbierky s aplikáciou HEOS vo svojom smartfóne.

S technológiou Dolby ATMOS a DTS:X vás soundbar ponorí do hudobných zážitkov v špičkovej kvalite. Soundbar ponúka rozsiahlu konektivitu, vďaka ktorej dokáže fungovať ako hudobné centrum s viacerými zdrojmi signálu.

K dispozícii je HDMI vstup s podporu 4K rozlíšenia, aj HDMI výstup so špecifikáciou eARC/ARC, digitálny optický vstup, port USB-A, RJ-45 LAN konektor pre káblovú sieť LAN a 3,5 mm AUX vstup. K tomu pridajme Wi-Fi 5, Bluetooth a HEOS a je jasné, prečo Denon Home Sound Bar 550 exceluje v kategórii „smart soundbar“.

Marantz Model 30SACD 30n, aj Denon Home Sound Bar 550 nájdete v eshope BisAudio alebo si ich príďte vyskúšať priamo do špecializovanej predajne.

Denon Home Soundbar 550 Zdroj: Denon
Denon Home Soundbar 550

Značky: