Asi všetci sme sa už stretli s marketingovými volaniami z rôznych čísiel, pričom vám ponúkajú na predaj čarovné hrnce, oblečenie, obuv a pod. Je takmer neuveriteľné, že sú ľudia, ktorí na to naletia, ale evidentne sa týmto firmám darí.

Hneď budete vedieť, koľká bije

Obyčajne prichádzajú ich telefonáty počas bežnej pracovnej doby a preto aj vyrušujú. Môžete si síce čísla označiť ako Nedvíhať, ale týchto čísiel je veľa a aj sa menia.

Teraz sa situácia mení. Marketingové volania sa budú realizovať z čísiel, ktoré začínajú s predvoľbou 0888. Na prvý pohľad tak budete vidieť, že z tohto čísla prichádza marketingová ponuka a ľahko sa tak rozhodnete, či sa chcete o ničom takomto zrovna baviť.

Aj ďalšie možnosti

Operátori dokonca môžu pripraviť ponuku, aby sa vám volania začínajúce na toto číslo vôbec nezobrazovali. Do budúcna sa ešte pripravuje systém, aby ste si mohli vybrať, že ponuku z takýchto čísiel síce chcete ale len pre určitý segment tovaru alebo služieb. A ešte jedna zmena – na čísla s predvoľbou 0888 by sa malo dať spätne dovolať.

Sme zvedaví, ako na túto zmenu zareagujú spoločnosti, ktoré majú biznis postavený na takýchto ponukách, teraz je o tom trochu skoro hovoriť. Určite je to ale pre nich veľká zmena. Opatrenie na číslo s predvoľbou 0888 sa vzťahuje aj na prieskumy a rôzne analytické spoločnosti.

Sú však výnimky

Pre úplnosť ešte dodajme, že napr. vaša banka, s ktorou máte uzavretú zmluvu o marketingových ponukách (často sa to vyskytuje v prípade založenia účtu zadarmo) vám môže zavolať aj z čísla s inou predvoľbou s ponukou služieb. To sú špeciálne prípady, kedy máte s danými firmami dohodnutú spoluprácu.

Známe sú aj pokuty

Regulačný úrad vydal o tejto povinnosti Vyhlášku o národnom číslovacom pláne a táto nadobudla účinnosť už 19.8.2022. Predvoľbu 0888 budú musieť povinne používať všetci tí, ktorí marketingovo „navolávajú“ verejnosť cez telefón a ponúkajú rôzne produkty a služby.

Úrad bude dodržiavanie vyhlášky kontrolovať od októbra tohto roku a v prípade porušenia udelí pokutu od 200 eur až do 5 % z obratu.

Ešte malá poznámka. Čísla začínajúce na 888 používajú na Slovensku aj súdy. V tomto prípade však na začiatku nie je 0 ale napr. 02/888 pre bratislavské súdy. Nemýliť si to teda s marketingovými spoločnosťami.

Zdroje: Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.