Najrozšírenejší je stále KitKat.

Operačný systém Android 6.0 je na trhu 1 mesiac. Aktuálne je dostupný pre Nexus zariadenia a LG G4 vo vybraných krajinách. Aj z toho dôvodu je penetrácia novej verzie systému minimálna. Má ho iba 0,3% zariadení so systémom Android.

Uznávame, že mesiac je krátka doba a distribúcia nových verzií systému Android funguje komplikovanejšie ako v prípade konkurencie. Google vydá aktualizáciu, sprístupní ju výrobcom a tí upravujú zdrojový kód pre potreby svojich zariadení. Následne aktualizáciu vydajú pre vybrané telefóny (často sú to vlajkové lode, sem tam aj pár modelov strednej triedy). Aktualizačný systém je však distribuovaný cez operátorov, ktorí taktiež musia otestovať jeho fungovanie.

Aktuálny podiel jednotlivých verzií systému Android na trhu

Aktuálny podiel jednotlivých verzií systému Android na trhu

Výsledkom je 0,3% zariadení s Androidom 6.0 po mesiaci od vydania. Avšak Android 5.0 Lollipop je na trhu už vyše roka a nájdete ho iba v každom štvrtom zariadení. Jeho podiel na trhu je 25,6%. Najviac rozšíreným systémom je aj naďalej Android 4.4 KitKat, ktorý má 37,8% zariadení s Androidom.

Pre porovnanie, iOS 9 bol mesiac po vydaní nainštalovaný na 61% zariadení. iOS 8 mal k 19. októbru 30% podiel a staršie verzie tvorili iba 9% aktívnych zariadení.

Zdroj: 9to5google

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit