Click to Pay funguje podobne ako Apple Pay či Google Pay a jeho cieľom je zrýchliť platby na internete.

Mastercard oznámil, že jeho najnovšia technológia Click to Pay prichádza na Slovensko. Cieľom Click to Pay je zvýšiť pohodlie, rýchlosť a bezpečnosť platieb na internete a najmä minimalizovať potrebu vypĺňať údaje o platobnej karte v prípade jednorazových nákupov v e-shopoch.

Click to Pay funguje v určitom slova zmysle podobne ako Apple Pay či Google Pay, keď používate tieto platobné systémy pri platení na internete. Znamená to, že sa zaregistrujete do služby, pridáte do nej svoju platobnú kartu a pri platení na internete zvolíte Click to Pay ako spôsob platby. Následne sa zobrazia vaše uložené platobné karty, čo zrýchli celý proces platenia – stačí si iba vybrať uloženú kartu a netreba nanovo zadávať údaje o karte.

Je logické, že niekto môže polemizovať, či potrebujeme ďalšiu službu na platenie na internete, keď máme k dispozícii Apple Pay a Google Pay. Mastercard tvrdí, že jeho riešenie predstavuje alternatívu, ktorou chce osloviť najmä používateľov, ktorí z ľubovoľných dôvodov nevyužívajú spomenuté riešenia od Applu či Googlu. Zároveň ide o vhodný doplnok k Apple Pay, ktorý v prípade Windows počítačov nie je možné používať.

Mastercard Click to PayZdroj: Mastercard
Keď uvidíte pri platení na internete toto logo, znamená to, že môžete zaplatiť cez Mastercard Click to Pay

Na Slovensku začne plnohodnotne fungovať v priebehu roka 2023

Služba Click to Pay bola spustená v októbri 2019 najprv v Spojených štátoch, kde sú už do celého systému zahrnuté alebo predbežne vložené desiatky miliónov platobných kariet a Click to Pay je k dispozícii desiatkam tisícov obchodníkov. V susednom Česku využívajú toto riešenie od jesene 2022 vo viac ako 9-tisíc e-shopoch a ďalšie stále pribúdajú.

Na Slovensku bude služba Click to Pay k dispozícii v priebehu roka 2023. Mastercard momentálne ponúka do slovenčiny lokalizovanú webovú stránku pre Click to Pay a aktuálne testuje službu v spolupráci s partnerskými bankami. Rovnako prebieha spolupráca s platobnými bránami Global Payments a GoPay, keďže Mastercard Click to Pay je priamou súčasťou platobnej brány.

Ako bude fungovať registrácia do Click to Pay

Registrovať sa do služby Click to Pay bude možné prostredníctvom oficiálneho webu Click to Pay a takisto aj cez mobilné aplikácie bánk, ktoré túto funkcionalitu zakomponujú. Bude to fungovať podobne ako v prípade rýchlej registrácie do Apple Pay, resp. Google Pay priamo cez aplikáciu banky.

Zaujímavosťou je, že do Click to Pay si budete môcť pridať ľubovoľnú platobnú kartu – nielen karty od Mastercard, ale aj od ostatných spoločností, ako je Visa. Mastercard uvádza, že Click to Pay zvyšuje úroveň bezpečnosti jednorazových platieb na internete pomocou medzinárodného platobného štandardu Secure Remote Commerce organizácie EMVCo.

Samotné platenie v e-shopoch bude využívať 3D Secure zabezpečenie, čo znamená, že po zvolení platobnej karty bude nutné potvrdiť transakciu SMS kódom alebo schválením v mobilnej aplikácii. Mastercard však plánuje v budúcnosti do svojej služby implementovať biometrickú autentifikáciu, ktorú dnes využíva napríklad Apple Pay pri platení na internete cez prehliadač v iPhone.

Zdroj: Mastercard, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit