Zmena sa prejaví od roku 2024.

Mastercard oznámil, že od roku 2024 začne upúšťať od magnetického prúžku na platobných kartách. Zmena sa najskôr prejaví v niektorých krajinách Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky.

V Spojených štátoch sa magnetický prúžok prestane používať od roku 2027 a od roku 2029 ho nebudú mať už žiadne novo vydané kreditné ani debetné karty tejto spoločnosti. Odklon od magnetického prúžku je reakciou na meniace sa návyky používateľov a tiež klesajúci počet transakcií, ktoré sú touto metódou autorizované.

Vydavateľ platobných kariet vo svojom blogu takisto uvádza, že magnetické prúžky nahradia nové technológie, ktoré sa jednoduchšie zavádzajú do praxe, takže sú dostupné aj malým obchodníkom. Príkladom je systém Tap on Phone, pomocou ktorého je možné vytvoriť platobný terminál z ľubovoľného smartfónu, bez potreby akéhokoľvek ďalšieho technického vybavenia. 

K ešte lepšiemu zabezpečeniu sa neustále posúva aj technológia čipových platobných kariet. Mastercard vyvinul začiatkom roka novú špecifikáciu zabezpečenia odolnosti proti kvantovým technológiám pre bezkontaktné platby. Tá by mala zabezpečiť ochranu používateľov a obchodníkov na dlhé roky dopredu.

Zdroj: Mastercard

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit