Hovorí sa, že dobrý hudobník vám zahrá aj na kuse dreva.

Ak toto úslovie trochu pritiahneme za vlasy, mohli by sme ho aplikovať aj na vášnivého hráča počítačových hier. Odhodlanému gamerovi nezáleží na čase ani na prostredí, iba na jeho najobľúbenejšej aktivite, čiže na samotnej hre. To ale nevylučuje to, že vyšperkovaný PC herný kútik dokáže zmaximalizovať jeho zážitok z bojov vo virtuálnom svete.

Najviac informácií z počítačových hier prichádza cez zrakové vnímanie, takže začať zariaďovanie herného kútika kúpou novej obrazovky je naozaj dobrý nápad. Pri nákupe si všimnite najmä hodnotu FPS, tzv. obnovovacej frekvencie (refresh rate). Tá poukazuje na plynulosť pohybu na obrazovke, konkrétne to, koľko obrazov sa „zmestí“ do jednej sekundy. Preto, čím je toto číslo vyššie, tým lepšie. Štandardnou hodnotou FPS bolo kedysi 60 FPS, no dnes už mnohé hry si k optimálnej plynulosti vyžadujú 120-140 FPS.

Stolička nemá až tak veľa spoločného so zážitkom z hry, no je rovnako dôležitá súčasť výbavy ako monitor. To asi nie je žiadnym tajomstvom, že dlhšie sedenie pri počítači predstavujte veľké riziko vzniku problémov s chrbticou. Stolička by mala byť preto ergonomická, mala by stabilne podopierať chrbticu a nemá byť „vysedená“. To súvisí aj s materiálom, ktorý by mal byť trvácny, napríklad bavlna alebo mikrovlákno. Z hľadiska údržby a hygieny sú praktickejšie skôr vinyl umelá koža.

PC herný kútikZdroj: Freepik
PC herný kútik

Kvalitný zvuk dokáže pozdvihnúť zážitok z hry na vyššiu úroveň, najmä ak je priestorový (surround). Podstatou toho je to, že naplní danú miestnosť, preto je autentický a podporuje dynamiku hry. K reproduktorom určite dokúpte aj slúchadlá, za tie budú potom vďační aj ostatní členovia domácnosti.

Kto by nepoznal problém stratených slúchadiel a zamotaných káblov? Doplnky na udržanie poriadku na stole jednoznačne patria do herného kútika. Tieto predmety budú pre vás záchranou aj vtedy, keď budete hľadať kvalitný darček pre muža. Dizajnová drevená bezdrôtová nabíjačka na mobil alebo stojan na slúchadlá v tvare dlane – toto všetko spolu s ďalšími kreatívnymi produktmi nájdete napríklad na internetovej stránke Uzasnedarceky.sk.

Počítačové hry predstavujú v určitej miere návrat do detstva. Nezabudnite na to pri návrhu a výbere dekorácií. Ozdobné a dizajnové predmety by mali odkazovať na obľúbené hry majiteľa PC kútika. Nemali by odvádzať pozornosť od hlavnej aktivity, skôr by mali byť kvalitne vypracované, ako napríklad zberateľské postavičky Funko POP.