Operačný systém od Microsoftu obsahoval bizarnú chybu.

Softvérový inžinier Microsoftu, Raymond Chen, prezradil, že pesnička Rhythm Nation od Janet Jackson dokázala znefunkčniť mnohé notebooky so systémom Windows XP. Podmienkou bolo, aby daný notebook využíval pevný disk s 5400 otáčkami za minútu.

Microsoft na tento problém upozornil nemenovaný veľký výrobca notebookov, ktorý naň prišiel náhodou. Výrobca si najskôr myslel, že problém spôsobuje súbor s hudobným videom. Keď však spustil dané video na jednom notebooku a znefunkčnil tým niekoľko ďalších notebookov vedľa neho – vrátane konkurenčných, zistil, že problém spočíva inde.

Hlbšia analýza nakoniec prezradila, že pre notebooky bola kritická jedna z prirodzených rezonančných frekvencií pevných diskov s 5400 otáčkami za minútu, ktorú obsahovala pesnička Rhythm Nation. Tá spôsobila, že platne pevného disku začali príliš vibrovať, čo následne vyústilo k vypnutiu počítača.

Ak teda máte doma starý notebook s Windows XP a 5400-otáčkovým pevným diskom, skúste mu pustiť pesničku Rhythm Nation. Dnes sa už pravdepodobne nestane nič, nakoľko výrobcovia dokázali vyriešiť spomenutý problém pomocou špecializovaného filtra, ktorého úlohou je odstrániť problematické frekvencie počas prehrávania hudby.

Mimochodom, spomenutý problém dostal aj oficiálne označenie v americkej národnej databáze zraniteľností – CVE-2022-38392.

Zdroj: Microsoft, NVD

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit