Zablúdiť totiž mohla aj do vášho smartfónu.

Či ste ju nainštalovali vy, alebo niekto náhodne, mohla vás už obrať o vaše osobné údaje. Aplikácie na úpravu fotografií sú veľmi populárne, čiže je celkom bežné, že si ich veľa ľudí chce vyskúšať, no najmä deti. Aj preto majú tieto aplikácie v Obchode Play tak veľké zastúpenie.

Portál Phandroid informoval, že jedna z takýchto aplikácií je v skutočnosti trójsky kôň, ktorého cieľom je ukradnúť prihlasovacie údaje do Facebooku. Aplikácia sa nazýva Craftsart Cartoon Photo Tools.

Jej hlavným cieľom je, aspoň navonok, upravovať fotografie tak, aby vyzerali ako kreslené. Aplikácia je nebezpečná hneď od začiatku. Na to, aby ju bolo možné používať, je potrebné sa prihlásiť do Facebooku účtu. Práve tu je pes, vlastne trojský kôň zakopaný. FaceStealer potom odošle vaše prihlasovacie údaje server útočníka.

Trojan Login FacebookZdroj: Bleepingcomputer

Aplikácii sa podarilo aj veľmi šikovne oklamať kontrolné mechanizmy Obchodu Play. Vývojár zautomatizoval proces a do aplikácie vložil malý kúsok škodlivého kódu, vďaka čomu aplikácia prešla kontrolou úplne bez povšimnutia.

Aplikácia síce už bola z obchodu Play odstránená, ale pokým sa tak stalo, nainštalovaná bola viac ako 100 000-krát. Skontrolujte si teda smartfón, či ju náhodou nemáte nainštalovanú. Ak sa tak stalo, okamžite ju vymažte a zmeňte si prihlasovacie údaje do svojho Facebook účtu.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.