Celkovo bolo vymazaných 1,4 milióna príspevkov na sociálnych sieťach.

Kybernetický úrad Číny uviedol, že medzi 10. 3. – 22. 5. 2023 zrušil 67 000 účtov na sociálnych sieťach a odstránil množstvo príspevkov v rámci „nápravnej“ činnosti. Čína sa už od roku 2021 zamerala na miliardy účtov za účelom vyčistenia kybernetického priestoru a uľahčenie kontroly zo strany úradov. Správa Reuters hovorí o ďalších detailoch.

Svoje aktivity zamerala na platformy ako WeChat, Douyin a Weibo. Tie patria do kategórie vlastných médií, čo znamená, že nie sú riadené vládou. Napriek tomu musia mať aplikácie možnosť prístupu štátnych orgánov. Kontrola teda nevyžaduje zložité aktivity, keďže aplikácie musia byť už od podstaty svojho fungovania napojené na čínske firewally. Vláda má dosah na tieto siete a ďalšiu komunikáciu a vyjadrovanie sa proti režimu je trestané.

Z uvedeného počtu účtov bolo takmer 8000 zrušených za šírenie „falošných správ, fám a škodlivých informácií“ aspoň podľa hodnotenia vlády. Takmer 930 000 ďalších účtov malo odobratých sledovateľov alebo im bola pozastavená či odobratá činnosť zameraná na vytváranie zisku. Úrad si posvietil aj na účty, ktoré sa vydávali za vojenské organizácie a boli pomenované ako napríklad Čínske velenie Červenej armády, Čínske protiteroristické sily prípadne Strategické raketové sily.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.