Sociálne siete to majú výborne vymyslené.

Motivujú vás k tomu, aby ste na ne nahrávali vaše fotky a tento proces vám maximálne uľahčujú – nie je problém nahrať aj desiatky fotiek naraz. Horšie je to v prípade, keď sa rozhodnete fotky mazať. A v takom prípade zistíte, že je to neskutočná otrava. Dôvod je zrejmý. Facebook chce, aby ste sa na mazanie fotiek vykašľali hneď, ako zistíte, aký je celý proces namáhavý.

Osobne som Facebook využíval ako rýchlu formu zdieľania screenshotov pri recenzovaní hier pre PlayStation 4. Zdalo sa mi totiž, že nahratie screenshotu na sociálnu sieť je pohodlnejší spôsob, ako opakované pripájanie USB kľúča do konzoly. Problém nastal vtedy, keď som si uvedomil, že môj album obsahuje vyše 1000 fotiek z PlayStation a tie sa nahrávajú do systémového albumu „Nahraté z mobilu“, kam sa automaticky ukladajú aj fotky zo smartfónu. Hoci boli screenshoty z hier viditeľné iba pre mňa, v samotnom albume robili značný neporiadok a keď som potreboval nájsť iné fotky, musel som sa prehrabávať herným balastom.

Je pravda, že Facebook umožňuje jednoducho zmazať vami vytvorený album a spolu s ním aj všetky uložené fotky. Takáto funkcia však v prípade systémových albumov chýba a takisto nie je možné označiť viacero fotiek a zmazať ich jedným kliknutím. Namiesto toho je potrebné manuálne mazať jednu fotku za druhou – a verte mi, snažil som sa nájsť všemožné tipy, ako celý proces oklamať.

Bohužiaľ, žiadne jednoduché riešenie neexistuje, a tak treba fotky treba mazať ručne, pričom zmazanie jednej fotky vyžaduje tri kliknutia myšou alebo tri ťuknutia na displej. Nedalo by sa to jednoduchšie? Určite áno, ale Facebook vám tento proces zjednodušiť nechce.

Ako vhodnú príležitosť na prečistenie Facebook albumu som nakoniec zvolil cestu električkou. V mobilnej aplikácii som zoptimalizoval umiestnenie oboch prstov, aby bolo odstraňovanie fotiek čo najrýchlejšie a pustil sa do práce, ktorá mi trvala takmer hodinu.

Ak teda aj vy pravidelne nahrávate fotky na Facebook zo smartfónu a niekedy budete chcieť svoj album prečistiť, čaká vás otravná robota. Možno časom Facebook zavedie nejaký nástroj na rýchle a jednoduché odstraňovanie viacerých fotiek súbežne, ale pochybujem o tom.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit