mBank patrí medzi najaktívnejšie banky na Slovensku z hľadiska zlepšovania mobilnej aplikácie a prinášania nových funkcií a inovácií.

V posledných týždňoch roka 2021 pribudlo v mobilnej aplikácii mBank viacero praktických noviniek, ktoré zlepšujú používateľský zážitok aj komfort a zároveň umožňujú nové spôsoby platenia. mBank je takisto prvou slovenskou bankou s podporou platenia cez nový systém Xiaomi Pay, ktorý nájdete v náramku Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC.

Získajte virtuálnu kartu od mBank

mBank eKarta je virtuálna karta, ktorá je určená iba na platby na internete. Jej vydanie a vedenie je zadarmo a k jednému mBank účtu si môžete aktivovať až 10 eKariet. Aktivácia je možná cez internetbanking alebo mobilnú aplikáciu mBank.

Kľúčovou informáciou v súvislosti s eKartou je, že je oddelená od vášho účtu. V praxi to znamená, že si ju musíte najskôr nabiť a až potom ňou môžete platiť. Nabitie si môžete nastaviť cez internetbanking alebo mobilnú aplikáciu – na vašom bankovom účte sa vytvorí blokácia na zadanú sumu. Ak kartu prestanete používať, môžete toto dobitie jednoducho vynulovať a nevyužité prostriedky sa vám vrátia späť na účet.

Výhodou eKarty je, že jej aktivácia je prakticky okamžitá – v priebehu pár minút ju môžete začať používať. Ďalšou výhodou je bezpečnosť. Túto kartu vám nikto fyzicky neukradne a pokiaľ by niekto odcudzil údaje o karte, môže teoreticky odcudziť iba sumu, na ktorú máte kartu práve nabitú.

Informácie o eKarte si môžete zobraziť v internetbankingu alebo v mobilnej aplikácii mBank. Odtiaľ môžete skopírovať údaje o karte, ktoré sú potrebné pre internetové platby, alebo si kartu dočasne či trvalo zablokovať.

Platenie cez Xiaomi Pay

mBank je prvá slovenská banka a k dátumu prípravy tohto článku takisto aj jediná, ktorá podporuje platenie cez Xiaomi Pay. Tento platobný systém nájdete vo výbave fitness náramku Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC. Platenie pomocou náramku je rýchle, jednoduché a bezpečné. A pokiaľ by ste ním chceli platiť aj vy, nie je nič jednoduchšie, ako si založiť účet mKonto v mBank. Jeho založenie a vedenie je bez poplatkov a bez poplatkov môžete mať aj platobnú kartu mKarta – stačí dosiahnuť mesačný objem platieb kartou na úrovni 70 eur a viac.

Xiaomi PayZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
mBank je prvá slovenská banka, ktorá umožňuje platenie náramkom od Xiaomi

Čet priamo v aplikácii

S mBank môžete pomocou mobilnej aplikácie komunikovať už aj prostredníctvom četu. Túto možnosť ocenia používatelia, ktorí neradi telefonujú alebo nemôžu práve telefonovať. Prostredníctvom četu môžete vyriešiť svoje požiadavky rýchlo a pohodlne, a to bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate alebo čo práve robíte.

Čet cez aplikáciu mBank môžete spustiť po prihlásení do vášho účtu na obrazovke Info. Stačí ťuknúť na položku Kontakt a následne na ikonu „chat“. Komunikovať s vami bude reálna osoba – expert priamo z mBank. Nejde teda o žiadne automatické odpovede od chatbota. Je praktické, že čet môžete začať v internetbankingu a neskôr pokračovať v aplikácii alebo naopak. História konverzácie sa ukladá v oboch rozhraniach. Aplikácia vás pomocou notifikácie upozorní na odpoveď či doplnenie zo strany banky, aj keď ste odhlásení.

Biometrická autorizácia platieb

Ďalšou novinkou aplikácie mBank je možnosť autorizácie platieb biometrickým prvkom, ako je odtlačok prsta, vzhľad očnej dúhovky či rysy tváre. Takýmto spôsobom môžete potvrdzovať vykonávané platby a zmeny súvisiace s platobnými kartami – napríklad pri úprave limitov platieb.

Kvôli zvýšeniu bezpečnosti na pozadí prebiehajú procesy, ktoré overujú dôveryhodnosť transakcie a tiež kumulatívnu výšku platieb. Po dosiahnutí určeného limitu si aplikácia vyžiada potvrdenie platby pomocou PIN-kódu.

Úprava trvalých príkazov priamo cez aplikáciu

V rámci aplikácie mBank si už môžete takisto kompletne spravovať svoje pravidelne sa opakujúce platby. Jednoducho si tak môžete vytvoriť nový trvalý platobný príkaz a v prípade potreby upraviť či zrušiť ten existujúci. Novinky sa týkajú aj úprav jednorazových platieb, ktoré môžete už nielen zmazať, ale aj upraviť.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit