Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Digitálna banka mBank sa rozhodla zmeniť prístup bánk k drobným podnikateľom. Účet mKonto Business začala poskytovať klientom navždy zadarmo.

Okrem založenia a vedenia podnikateľského účtu sú bez poplatkov aj všetky platby a príkazy. Podnikatelia neplatia ani za výbery z bankomatov doma či v zahraničí.

V mBank majú drobní podnikatelia podnikateľský účet s garanciou navždy zadarmo. Môžu tiež počítať s tým, že podmienky mKonta Business sa vyrovnajú podmienkam na osobnom účte. Vďaka doplnkovým službám a produktom im, naopak, podnikateľský účet bude vyhovovať oveľa viac.

Namiesto do poplatkov za vedenie účtu budú môcť podnikatelia investovať ušetrené peniaze späť do svojho podnikania. Banka tiež plánuje rýchly a transparentný kontokorent v mobilnej aplikácii, ktorý podnikateľom pomôže jednoducho preklenúť nezaplatenú faktúru či nevyhnutný náklad.

Dokumenty, napríklad zmluvy či cenník, budú jednoduché a transparentné bez tzv. „bankovčiny,“ čím podnikatelia ušetria čas strávený administratívou. Bežný a podnikateľský účet nájdu v jednej aplikácii, ale jasne oddelené a bez ďalších hesiel, vďaka čomu bude všetko prehľadné.

mKonto Business si v súčasnosti môže zriadiť fyzická osoba podnikateľ. Živnostníci, podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri, osoby so slobodným povolaním či podnikatelia v maloobchode, si môžu podnikateľský účet založiť online, ak sú už klientmi banky. V prípade, že ešte klientmi mBank nie sú, môžu podať žiadosť online a celý proces dokončiť na pobočke banky. V najbližších mesiacoch ponúkne mBank aj neklientom možnosť založiť si účet na diaľku. Budú potrebovať iba občiansky preukaz a doklad o povolení na podnikateľskú činnosť, napríklad živnostenský list.

„Na výraznú podporu podnikateľov a ich rastu sa mBank dlhodobo a systematicky pripravovala. Pomohli nám hĺbkové rozhovory s desiatkami podnikateľov či prieskumy, v ktorých sme oslovili viac ako tisíc z nich. Dôležité dáta sme získali aj vďaka spolupráci s našimi partnermi. Na Slovensku je v súčasnosti takmer 500 tisíc drobných podnikateľov s počtom do 9 zamestnancov. Podľa prieskumu nášho partnera, spoločnosti Visa Consulting, až 55 % podnikateľov používa na podnikanie svoje osobné účty a 94 % živnostníkov sa pri založení podnikania obráti na svojho účtovníka. Myslia si, že ich banky podceňujú. [1] Bankové inštitúcie v tomto smere ťahajú za kratší koniec, chceli by sme to zmeniť,“ hovorí Robert Chrištof, generálny riaditeľ mBank na Slovensku.

mBank pre klientov pripravuje aj unikátnu vzdelávaciu stránku Podnikateľov radca. Podnikatelia v nej nájdu dôležité rady, inšpiráciu, informácie o podnikaní, poradenstvo špičkových špecialistov v oblasti daní, práva, účtovníctva, obchodu a ďalšie užitočné informácie. Pri spustení bude stránka obsahovať viac ako 150 článkov pripravených odborníkmi a ďalšie budú pribúdať každý týždeň.„Založiť si podnikanie je risk a dosiahnuť úspech nie je vždy ľahké. Či už ste sa rozhodli byť najlepší kaderník v meste, najuznávanejšia architektka alebo chcete upiecť najlepší chlieb vo svojom okolí, rozhodli ste sa správne. S mBank po boku získate nielen najlepší podnikateľský účet, ale aj rady a inšpiráciu, ako svoje podnikanie rozvíjať. Budete mať všetky informácie, ktoré potrebujete na založenie a úspech v podnikaní, prepojíme vás s odborníkmi, a to všetko na jednom mieste. Nebudete musieť strácať čas porovnávaním podmienok, hľadaním najlepšieho riešenia alebo štúdiom zmlúv. Radi robíme veci šikovne a jednoducho, takže sa môžete sústrediť na to, čo je pre váš biznis naozaj dôležité. Našou novou ponukou chceme podnikateľom pomáhať rásť,“