Čínsky Aliexpress predbehol domáce e-shopy.

Slovenská internetová banka mBank zanalyzovala viac ako 750 tisíc platieb kartou uskutočnených za posledný rok na internete. Tretinu platieb kartou na internete tvoria platobné portály ako PayPal, či GoPay. Nasledujú stránky spojené so zábavou a tipovaním, kam mierilo 26% všetkých platieb. V tejto oblasti je lídrom slovenský Tipos, nasledovaný B365, Tipsportom a Fortunou. Z celkového objemu internetových transakcií smerovala do elektronických obchodov takmer štvrtina (24%) platieb.

Prekvapením bolo najmä zistenie, že čínsky Aliexpress je z pohľadu internetových platieb najpoužívanejším e-shopom u slovenských zákazníkov. Pre porovnanie – Aliexpress dosiahol tri a pol násobne vyšší obrat priamych platieb ako jeden z najväčších e-shopov na Slovensku, Alza.sk. Vysoko je aj americký Amazon – Slováci sa tak očividne neboja nakupovať v zahraničí a neprekáža im ani spravidla dlhšia doba dodania tovaru. Ostatné domáce e-shopy s výnimkou Mall.sk sa do TOP15 rebríčka nedostali. Pripomeňme, že do úvahy sa berú priame platby kartou a iba v rámci mBank.

Zaujímavé je tiež zistenie, že klienti mBank za rok minú podobnú sumu na zľavových portáloch ako za cestovanie. Zľavové portály sú pri tom obľúbeným zdrojom vianočných darčekov. Obraty na Zlavadna.sk a Zlavomat.sk v decembri stúpajú až na dvojnásobok ročného priemeru. Platby za cestovanie tvorili 10% celkového objemu, pričom v tejto kategórii Student Agency či Ryanair preskočili Železničnú spoločnosť Slovensko.

Čísla mBank zároveň vyvracajú obchodnícky pojem „slabý január“, keďže práve ten je najsilnejším mesiacom v roku. Ľudia počas neho minú dokonca o 15% viac prostriedkov ako v decembri, čo zrejme súvisí s novoročnými výpredajmi. Najslabšími mesiacmi sú júl a september, kedy nastáva 12% pokles internetových platieb kartou voči celoročnému priemeru.

platby_kartou_mbank

Autor: mBank

TOP15 spoločností podľa objemu platieb kartou na internete (mBank)

  1. PAYPAL
  2. TIPOS.SK
  3. ALIEXPRESS
  4. B365
  5. TIPSPORT
  6. STUDENT AGENCY
  7. RYANAIR
  8. FORTUNA
  9. ALZA.SK
  10. MALL.SK
  11. AMAZON
  12. ZLAVADNA.SK
  13. GOPAY
  14. O2
  15. ZLAVOMAT.SK

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit