Sedemdesiate narodeniny sú významné v živote človeka a aj firmy.

Pre firmu je to vek, kedy je zrejmé ako to so svojimi produktami či službami naozaj myslí a kde sú jej kvality. Svoje 70. narodeniny oslavuje aj americká firma McIntosh Labs, čo je viac ako pojem v oblasti audioreprodukcie.

Firma bola založená v roku 1949 a preslávila sa vynikajúcimi audiosystémami do domácnosti. Dnes sa zameriava na stereofónne zvukové systémy a viackanálové domáce kiná s priestorovým zvukom v  najvyššej kvalite.

Okrúhle narodeniny sa oplatí niečím osláviť a McIntosh sa rozhodol pre sériu výnimočných produktov s prívlastkom 70th Anniversary. Tieto stelesňujú skúsenosti a zručnosti, ktoré firma počas svojho vývoja získala a vy si teraz môžete kúpiť to najlepšie z najlepšieho. Tak teda, ak máte šťastie, je to totiž limitovaná séria s obmedzením na 70 kusov. Na Slovensku sa v Bis Audio nachádzajú oba produkty z tejto série, a to predzosilňovač MC70 a koncový stupeň MC2152.

Na predstavenie týchto produktov sme sa veľmi tešili. Bis Audio má totiž obrovské posluchové miestnosti, vynikajúcu kávu a sú tu milí ľudia, ktorí vám vysvetlia, čo a ako funguje a tiež majú bohatú skladbu kvalitných nahrávok. Okrem týchto zariadení tu nájdete aj odpovedajúce reproduktory a káblovanie. Je totiž podstatné skúšať predzosilňovač a koncový stupeň tak, aby ste nemali úzke hrdlo na vstupe ani na výstupe z celého reťazca.

Koncový stupeň McIntosh MC2152

Zážitok je ho už len zapnúť. Po jeho zapnutí sa totiž rozsvietia dve stredné elektrónky a postupne sa rozsvecuje všetkých 8 elektrónok. Naozaj efektné, navyše si môžete voliť farbu podsvietenia zelenú alebo červenú a priestor s elektrónkami chrániť mriežkou. Najviditeľnejšou časťou zariadenia sú dva veľké transformátory aj so schémami zapojenia.

Celkovo 16 elektrónok v koncovom stupni McIntosh MC2152

Samotné vyhotovenie MC2152 je elegantné, vyrobený je z hrubého plechu v čiernej farbe v retro štýle. Ovláda sa dvoma veľkými otočnými gombíkmi. Výkon na jeden z dvojice kanálov je úctyhodných 150 W. Ako vstupy sú tu dva XLR a pozlátené Cinch konektory. Obrovské výstupné svorky umožňujú prepojiť reprosústavu s impedanciou 2, 4 a 8 Ohmov. V našom prípade to bola dvojica reproduktorov Sonus Faber IL CREMONESE s kabelážou od AudioQuest.

Zadná strana koncového zosilňovača

Predzosilňovač McIntosh C70

Ten je v podobnom dizajne ako koncový zosilňovač. Ovládanie je o niečo bohatšie. Dva najväčšie gombíky sú venované hlasitosti a prepíjaniu vstupov. Pri hlasitosti vidíte červené podsvietenie signalizujúce aktuálne nastavenú úroveň. Ďalej môžete nastavovať korekcie, teda výšky, basy, stereováhu, prípadne ich tlačidlom hneď vypnúť.

Predzosilňovač McIntosh C70 s elegantným dizajnom

K predzosilňovaču môžeme môžete pripojiť gramofón s prenoskou typu MM aj MC – impedanciu volíte prepínačom vzadu. Využiť môžete aj prepojenie na slúchadlá s firemným zosilňovačom High Drive a riadiacou jednotkou HXD. Z výstupov sú tu dva symetrické a dva asymetrické výstupy. Na zadnej strane nájdete tri linkové cinch vstupy a dva výstupy. K tejto zostave dostanete ešte 300 stranovú knihu o vývoji firmy.

A konečne počúvame

Ako nahrávky sme si najprv vypýtali náš obľúbený Pink Floyd/Dark Side of The Moon a aj sme ho dostali. V Bis Audiu nám ale odporučili niečo, čo je predsa len nahraté lepšie a so súčasnou technikou. A urobili dobre, hneď sa to prejavilo na reprodukcii.

Najviac sme si užili referenčné CD s názvom Groove Into Bits Vol. 2 a z neho skladbu Harlem Nocturne/Illinois Jacquet s fantastickým saxofónom. Na takýchto skladbách ako i na symfónii najlepšie vynikne kvalita celého reťazca a produkty s logom 70. výročia McIntoshu tu excelovali. Celkovo sme si túto skladbu pustili trikrát pri rôznych hlasitostiach a s elektrónkami je to zážitok, ktorý vám odporúčame. Stačilo zatvoriť oči a celý orchester aj so saxofónom zrazu stál pred vami. Počuli sme každého umelca, vedeli sme, kde stál. Virtuálne sme tak sedeli na najlepšom mieste v koncertnej sieni a koncert sa konal vtedy, keď sme chceli my.

Ďalej sme vyskúšali strunové nástroje v podaní David Friesen a Glen Moore/Returning a bolo jasné, že testovanie 70. narodenín McIntoshu tak skoro neskončí. Tak aj bolo, zdržali sme sa dvakrát toľko ako sme mali v pláne, ale táto zostava za to stojí. Veď na dobré sa rýchlo zvyká …

Ceny: koncový stupeň MC2152 – 18 000 €, stereo elektrónkový predzosilňovač C70 – 8000 €

Testovali sme v: Bis Audio, www.bisaudio.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.