Výkonu bude mať na rozdávanie.

Koniec roka patrí predovšetkým spoločnostiam, ktoré stoja za vývojom a výrobou čipových sád. Pokým na svoju hlavnú udalosť roka 2023 čaká aj spoločnosť Qualcomm, ktorá o pár dní uvedie nový vlajkový Snapdragon 8 Gen 3, tak svoj vlajkový čip čoskoro uvedie aj MediaTek. To, že aj Dimensity 9300 má byť neskutočne výkonný, potvrdzuje aj nová várka informácií z portálu Phandroid. Tie naznačujú, že s čipsetom tejto spoločnosti je potrebné počítať aj v roku 2024.

Dimensity 9300 bude taktiež využívať kombináciu viacerých typov jadier. Pokým výrobcovia doteraz vsádzali na štandardnú kombináciu dvoch až troch klastrov – (1 + 3) + 4, tak Mediatek ide vlastnou cestou vysokého výkonu. Hoci iné spoločnosti navrhujú čipové sady, ktorých súčasťou je procesor obsahujúci aj efektívne jadrá, tak sa zdá, že Mediatek túto sekciu pri Dimensity 9300 celkom vynecháva.

Naznačuje to aj príspevok leakera Digital Chat Station, ktorý odhalil údajné špecifikácie pripravovaného čipsetu Dimensity 9300. Aktuálny prototyp vraj obsahuje 1 hlavné CPU super-jadro Cortex-X4, 3 hlavné CPU jadrá Cortex-X4 a 4 výkonné CPU jadrá Cortex-A720. Je tak vidieť, že v procesore sa nenachádzajú žiadne efektívne jadrá, čo znamená, že MediaTek vsádza na brutálny výkon. Otázne však zostáva, aké výhody táto kombinácia jadier Dimensity 9300 prinesie oproti Snapdragonu 8 Gen 3.

Dúfame, že výkon nebude na úkor zvýšenej spotreby. Zostáva tak iba veriť, že MediaTek príde s dizajnom, ktorý zabezpečí, aby bol Dimensity 9300 stále energeticky efektívny aj bez použitia jadier s nižšou taktovacou frekvenciou. 

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC 2022 v Barcelone

Napríklad taký Snapdragon 8 Gen 3 bude obsahovať 1 hlavné jadro Cortex-X4, výkonné jadrá Cortex-A720 a efektívne Cortex-A520. Pokým štandardný variant sa bude vyrábať pomocou 4 nm technológie TSMC, existovať by mal aj druhý variant, ktorý bude vyrobený pomocou vylepšenej 3 nm technológie N3E spoločnosti TSMC

Nakoľko však Mediatek uplynulé 2 – 3 roky odvádzal skvelú prácu, tak v prípade novej agresívnejšej skladby jadier procesora čipsetu Dimensity 9300 zostávame pokojní, pričom veríme, že táto čipová sada bude patriť k úplnej špičke a dostane sa do viacerých vlajkových TOP modelov roka 2024.

Očakáva sa, že čipová sada Dimensity 9300 bude predstavená v najbližších týždňoch.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.