Spoločnosť MediaTek oznámila dátum, kedy predstaví odpoveď v podobe Dimensity 9300 na novopredstavený čipset od Qualcommu.

Azda najväčšími konkurentami v priemysle mobilných procesorov sú spoločnosti Qualcomm a MediaTek. A zatiaľ čo Qualcomm len pred niekoľkými hodinami predstavil svoj najnovší čipset Snapdragon 8 Gen 3, ktorý má byť základom pre vlajkové lode na rok 2024, MediaTek doteraz svoje plány neodhalil. Portál sammobile.com však informuje o tom, kedy sa nový MediaTek Dimensity 9300 objaví na trhu.

Oneskorenie oproti prémiovému Snapdragonu pritom nebude výrazné. Spoločnosť MediaTek si na predstavenie vybrala skorý novembrový dátum, pričom len chvíľku po predstavení sa na trhu môžu objaviť prvé telefóny práve s čipsetom Dimensity 9300. Prvé modely so Snapdragonom 8 Gen 3 však už na trhu budú.

MediaTek Dimensity 9300 ako konkurencia pre Snapdragon

Qualcomm sa s predstavením svojho čipsetu tento rok poponáhľal. Odhalenie čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 prebehlo skôr ako zvyčajne, pričom odpoveďou na tento čipset je aj tohtoročné skoršie predstavenie vlajkových lodí. Prvými smartfónmi s týmto čipsetom majú byť modely zo série Xiaomi 14, ktoré sa nepredstavia v decembri, ako je to už zvykom, no do ich predstavenia rátame posledné hodiny. Ukážu sa totiž už 26. októbra.

Odpoveďou na novopredstavený Snapdragon 8 Gen 3 má byť Dimensity 9300 od MediaTeku. Očakáva sa, že pôjde o 4 nm čip vyrobený spoločnosťou TSMC, pričom MediaTek sa má sústrediť najmä na vysoký výkon. Aj keď to môže znieť dobre, na rozdiel od konkurenčného Snapdragonu nevsadí aj na energeticky efektívne jadrá.

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC 2022 v Barcelone

Podľa posledných únikov tak MediaTek Dimensity vsadí na štyri Cortex-X4 CPU jadrá, jedno s taktom 3,25 GHz a tri s taktom 2,85 GHz. Zvyšné štyri jadrá majú byť Cortex-A720 CPU jadrá s taktom 2 GHz. V čipsete sa má nachádzať aj Immortalis G720 MC12 GPU.

Predstavenie už v novembri

Dátum, ktorý si mal MediaTek vybrať pre predstavenie tohto čipsetu, je 6. november 2023. Už o necelé dva týždne by teda mali byť na trhu všetky vrcholné čipsety, ktoré výrobcovia pripravili pre budúci rok. Chýbať teda nebude Dimensity 9300, Snapdragon 8 Gen 3 a ani Exynos 2400 od Samsungu.

Podľa posledných únikov by mal byť MediaTek Dimensity 9300 podobne výkonný ako Snapdragon 8 Gen 3 a o niečo výkonnejší ako Exynos 2400. Víťaza v tomto súboji však zrejme rozsúdi až vyhodnotenie efektivity týchto čipsetov, čo uvidíme až v reálnych smartfónoch.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.