MediaTek sa pripravuje na predstavenie 4 nm čipovej sady medzi prvými.

Ďalším krokom vo vývoji mobilných procesorov je 4 nm výrobná technológia. Výrobca TSMC plánuje v treťom štvrťroku tohto roka zahájiť testovaciu výrobu čipov založených na 4 nm výrobnom procese. Je celkom predvídateľné, že nové čipy sa budú môcť pochváliť zvýšeným výkonom a zníženou spotrebou energie.

V konkurenčnom boji ani MediaTek nechce zaostávať. Portál GizChina uvádza, že taiwanský výrobca má v úmysle v prvej polovici budúceho roka predstaviť vlajkový čipset vyrobený pomocou 4 nm technológie. Tento čip bude opäť vyrobený spoločnosťou TSMC. Je tak možné, že už o pár mesiacov sa tento čip objaví v niektorej z vlajkových lodí výrobcov Vivo, Oppo alebo Xiaomi.

Nový čip bude využívať architektúru ARM 9 s tým, že bude obsahovať najnovšie jadrá Cortex-X2 a Cortex-A510. Po grafickej stránke sa bude MediaTek s najväčšou pravdepodobnosťou spoliehať na GPU Mali-G710.

Ak sa tieto predpovede naplnia, MediaTek môže už v budúcom roku uviesť na trh skutočný vlajkový čipset, ktorý dokáže konkurovať sade Snapdragon 895 (predpokladaný názov novej generácie čipsetu od Qualcommu).

Zdroj: GizChina 

Prečítajte si aj:

Čo je to polovodič a ako sa vyrába?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.