Všetko ide podľa plánu.

Pred 10 rokmi sa v Android telefónoch nachádzali 28 nm čipy, ktoré boli známe napríklad pod názvom Snapdragon 800. Ako čas plynul, s narastajúcimi nárokmi na výkon a efektivitu procesorov boli návrhári a výrobcovia čipov nútení pracovať na čoraz modernejších procesoch. Aktuálne technologické možnosti dostali do smartfónov 4 nm čipsety, ako napríklad Snapdragon 8 Gen 2 (for Galaxy), avšak plány na najbližšie roky sú ešte odvážnejšie. Druhý najväčší svetový výrobca čipov, spoločnosť Samsung Foundry prezradila, že už v roku 2025 chce prejsť na 2 nm výrobný proces a následne v roku 2027 až na 1,4 nm proces.

V pomerne malej konkurencii je však potrebné počítať aj so spoločnosťou MediaTek, ktorá vytvorila svoj prvý 3 nm čip s využitím technológie spoločnosti TSMC. Pokým aktuálne vlajkové lode zo sveta Android zariadení sa spoliehajú na 4 nm čipy, tak už o pár dní bude predstavená nová séria iPhone 15, ktorej Pro modely budú vybavené 3 nm čipovou sadou A17 Bionic. Zvyšné dva modely zostanú verné 4 nm čipovej sade A16 Bionic.

Nový čipset spoločnosti MediaTek bude na trh uvedený v rámci série Dimensity, čo je zároveň aj očakávané. Pripomeňme si, že MediaTek má tento rok na trhu čipové sady, ktoré sú vyrobené 4 nm procesom, avšak spoločnosť sa chce v blízkej budúcnosti posunúť na novú úroveň a plánuje uviesť 3 nm čipovú sadu, ktorej vývoj bol práve ukončený.

Mediatek Dimensity 9000Zdroj: PCMag
Mediatek Dimensity 9000

Spoločnosť MediaTek vo svojej správe uvádza, že 3 nm procesná technológia spoločnosti TSMC poskytuje vyšší výkon a efektivitu, ako aj kompletnú podporu platformy pre vysokovýkonné počítačové aj mobilné aplikácie. Plánovaná 3 nm technológia TSMC medzigeneračne oproti procesu N5 ponúkne až o 18 % vyššiu rýchlosť pri rovnakom výkone alebo o 32 % nižšiu spotrebu pri rovnakej rýchlosti.

Očakáva sa, že prvá vlajková čipová sada spoločnosti MediaTek využívajúca 3 nm proces TSMC, sa v smartfónoch, tabletoch, inteligentných autách a rôznych ďalších zariadeniach objaví v druhej polovici roku 2024.

Zdroj: MediaTek

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.