Čipové sady Dimensity potvrdzujú svoju dominanciu nielen v počte predaných kusov.

Počas rokov sa na trhu s čipovými sadami vyprofilovali iba dve samostatné značky, ktoré sa nachádzajú vo väčšine Android smartfónov na trhu. Pokým Apple sa spolieha na svoje vlastné čipové sady, tak v tomto trende pokračuje aj Samsung alebo Google. Nedávno zverejnená tabuľka najvýkonnejších smartfónov za február 2024 podľa AnTuTu dokonca odhalila, že najvýkonnejším smartfónom na svete je model s čipsetom Dimensity 9300 od MediaTeku.

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC 2022 v Barcelone

Na druhej strane je tu stále spoločnosť Qualcomm, ktorej čipové sady sú dlhoročnou zárukou spoľahlivosti, výkonu a nízkej spotreby. Je však dobre vedieť, že aj MediaTek so sériou Dimenisty ponúka veľmi výkonné čipové sady, ktoré sú čoraz úspešnejšie. Zatiaľ čo Qualcomm môže byť väčšou značkou, tak MediaTek v treťom kvartáli roka 2023 vyšiel z tohto konkurenčného súboja lepšie.

Analytická spoločnosť Canalys informuje, že MediaTeku sa vo štvrtom kvartáli roka 2023 podarilo predať celkovo 117 miliónov čipsetov, čo mu vynieslo prvé miesto. Zaujímavé pritom je, že Qualcomm sa umiestnil až na treťom mieste, pretože dvojkou sa stal Apple. Pokým spoločnosť Apple predala (použila) 79 miliónov čipsetov, tak Qualcomm svojim odberateľom predal 69 miliónov čipsetov. Ďalším meradlom úspechu je aj miera rastu, ktorá v prípade spoločnosti MediaTek dosiahla 21%, zatiaľ čo Qualcomm zaznamenal iba 1% rast a rast Applu sa zastavil na 7%.

Vyššie uvedené štatistiky iba potvrdzujú obrovskú silu MediaTeku, pretože nie je to tak dávno, čo sa táto spoločnosť vnímala iba ako dodávateľ čipových sád strednej a nižšej úrovne. S nástupom série Dimensity sa však všetko od základov zmenilo.

Canalys dodáva, že najväčším zákazníkom MediaTeku s podielom 22 % je spoločnosť Samsung, ktorá v budúcnosti plánuje čipové sady tejto spoločnosti používať v ešte väčšej miere. Samsung je však zákazníkom aj spoločnosti Qualcomm s podielom 21 %. 

Vzhľadom na dynamický rast spoločnosti MediaTek je teraz málo pravdepodobné, že by sa Qualcomm dostal na prvé miesto. Nechajme sa však prekvapiť, čo prinesú najbližšie mesiace.

Zdroj: Phandroid, Canalys

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.