Vlajková čipová sada prichádza s neskutočným výkonom. 

Po spoločnosti Qualcomm bol teraz na rade MediaTek, aby predstavil svoj nový čipset, ktorý bude odpoveďou na Snapdragon 8 Gen 3. Hoci už nová generácia vlajkového čipsetu od Qualcommu posúva hranice výkonu na novú úroveň, tak čipset od MediaTeku ide ešte ďalej. Nekompromisne. Dimensity 9300 totižto sprevádza všadeprítomný výkon, ktorý je vidieť už v revolučnom zložení klastrov a type jednotlivých jadier. 

Jedinečná architektúra jadier

MediaTek sa rozhodol pre skutočne odvážny dizajn a použitie až 4 jadier Cortex-X4, ktoré sú rozdelené do dvoch klastrov. Jedno jadro X4 vystupuje ako superjadro s taktom 3,25 GHz, pričom ďalšie tri sú taktované na 2,85 GHz. Ako “efektívne” jadrá v tomto prípade sú použité 4 jadrá Cortex-A720 taktované na 2,0 GHz (Cache: 8 MB L3 cache + 10 MB systémová cache). Potvrdilo sa, že spoločnosť MediaTek skutočne odignorovala malé jadrá Cortex-A520, ktoré sa nachádzajú v Snapdragone 8 Gen 3.

Toto jedinečné spojenie typov a počtu jadier sľubuje nielen rýchly aplikačný zážitok, ale aj trvalý vysoký výkon, čím čipset nastavuje nové štandardy pre smartfóny. Pokým CPU ukazuje vysoký výkon, tak GPU za ním nijako nezaostáva. Grafický procesor Immortalis-G720 MC12 je totiž taktovaný na neuveriteľných 1300 MHz. Pre porovnanie, upravený Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy by mal mať GPU taktované “iba” na 1000 MHz.

MediaTek Dimensity 9300Zdroj: MediaTek
MediaTek Dimensity 9300

Stále iba 4nm proces

Dimensity 9300 je vyrobený pomocou 3. generácie 4nm procesu TSMC. Je tým zabezpečené, že čipset je nielen výkonný, ale aj veľmi efektívny. Kombinácia CPU a GPU ponúka zvýšenie výkonu viacerých jadier o 40 % pri súčasnom znížení spotreby energie viacerých jadier o pôsobivých 33 %. Čipová sada využíva APU 790 AI novej generácie od MediaTek, ktorý zosilňuje generatívny výkon AI a energetickú účinnosť. 

GPU Immortalis-G720

MediaTek Dimensity 9300 ponúka aj v oblasti grafiky revolučný výkon. GPU Arm Immortalis-G720 ponúka výrazné zvýšenie výkonu o 46 % bez dopadu na spotrebu energie. Navyše podporuje ray-tracing na úrovni konzol pri 60 fps. 

MediaTek Dimensity 9300Zdroj: MediaTek
MediaTek Dimensity 9300

ISP Inovácia pre fotografovanie a nahrávanie videa

MediaTek Dimensity 9300 prináša revolúciu aj v oblasti mobilnej fotografie a videa. Spojením nízkoenergetického AI-ISP a umožnením stále zapnutého HDR až do rozlíšenia 4K pri 60 snímkach za sekundu (fps) táto čipová sada pripravuje pre smartfóny celkom nový štandard.  Čipset podporuje tiež filmový režim, ktorý umožňuje snímanie 4K videa pri 30 snímkach za sekundu so sledovaním bokehu v reálnom čase na profesionálnej úrovni. Okrem toho obsahuje funkcie redukcie šumu 4K AI (AI-NR) a spracovania AI pre fotografie RAW aj videá, čím sa zvyšuje celková kvalita obrazu a videa.

Dimensity 9300 je pripravený aj na nový revolučný formát Ultra HDR, ktorý prichádza spolu s Androidom 14

MediaTek Dimensity 9300Zdroj: MediaTek
MediaTek Dimensity 9300

Displej, konektivita a ďalšie funkcie

MiraVision PQ za pomoci AI dynamicky upravuje kontrast, ostrosť a farby, čím poskytuje realistické video zážitky. Konektivita sa výrazne zvýšila vďaka podpore Wi-Fi 7 až do rýchlosti 6,5 Gb/s, vrátane technológie MediaTek Xtra Range. Dimensity 9300 podporuje displeje s rozlíšením WQHD pri 180 Hz a 4K až do 120 Hz, spolu so seamless 5G pripojením a pamäťou LPDDR5T 9600 Mb/s.

Zdroj: MediaTek

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.