Model Dimensity 9000+ má ešte vyšší výkon CPU aj GPU.

Pokým v ostatných rokoch MediaTek za konkurenciou zaostával, s príchodom modelu Dimensity 9000 sa situácia zmenila a tento čipset poriadne potrápil konkurenciu. Aj spoločnosť Qualcomm iba nedávno predstavila svoj najnovší vlajkový čipset Snapdragon 8+ Gen 1, na ktorý teraz odpovedá aj taiwanský MediaTek v podobe modelu Dimensity 9000+.

Ako napovedá názov, nejde tak o celkom nový čipset, ale iba o niečo výkonnejšiu verziu už existujúceho Dimensity 9000. Novinka tak pri hlavnom jadre ponúka vyššiu taktovaciu frekvenciu. Jadro Cortex-X2 s taktovacou frekvenciou 3,2 GHz je oproti predchodcovi o 5 % výkonnejšie. MediaTek tiež uvádza, že aj GPU má teraz o 5 % vyššiu taktovaciu frekvenciu, čo v konečnom dôsledku zabezpečí až 10 % zvýšenie grafického výkonu.

Dimensity 9000+ je vyrobený 4nm výrobným procesom spoločnosti TSMC. Procesor je osemjadrový a využíva architektúru 1 + 3 + 4. Najvýkonnejšie je superjadro Cortex-X2, ktoré dopĺňajú tri výkonné jadrá Cortex-A710 a štyri efektívne jadrá Cortex-A510. Súčasťou čipovej sady je aj GPU Mali-G710 MC10, integrovaný 5G modem s maximálnou rýchlosťou 7 Gb/s (bez mmWave) a APU 5. generácie.

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC 2022 v Barcelone

Je potrebné poznamenať, že tento čipset je už pripravený na fotoaparáty do rozlíšenia 320 Mpx, pričom nechýba ani podpora kodeku AV1. Výkon čipovej sady umožňuje nahrávanie HDR tromi kamerami súčasne, alebo nahrávanie videa v rozlíšení 8K/24fps. Dokonca aj displeje sú na tom veľmi dobre, keďže nechýba podpora do obnovovacej frekvencie 144 Hz pri rozlíšení WQHD+ alebo 180 Hz pri FHD+. Z oblasti konektivity nechýbajú štandardy Bluetooth 5.3 a Wi-Fi 6E.

Čipová sada Dimesity 9000+ sa má na trh dostať už na jeseň tohto roka, pričom sa má objaviť v telefónoch viacerých značiek. Nechajme sa však prekvapiť, ako to nakoniec dopadne s dostupnosťou týchto telefónov, keďže už väčšina modelov s čipovou sadou Dimensity 9000 je dostupná výhradne iba v Číne.

Táto situácia by sa tak už nemusela opakovať.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.