Aliancia za otvorené médiá (Alliance for Open Media, AOM) vydala prvú verziu kodeku AV1. Ponúka o 30% lepšiu kompresiu ako HEVC. 

Kodek AV1 vznikol z nutnosti vytvoriť kvalitný a otvorený kodek pre internet, pričom by video platformy a výrobcovia zariadení nemuseli platiť absurdné licenčné poplatky skupine Moving Picture Experts Group (MPEG). Skupina MPEG stojí napríklad za kodekmi h.264 a HEVC. Licenčné poplatky za ich používanie sa však môžu pre väčších výrobcov vyšplhať aj na 25 miliónov dolárov ročne.

V skupine AOM spojili sily Google (vyvinul kodek VP9 a pracoval na kodeku VP10), Mozilla (kodek Daala) a Cisco (kodek Thor). Spoločne vyvinuli jeden kodek, lepší ako jednotlivé riešenia každej firmy samostatne. Zároveň si tak môže byť skupina AOM istá, že neporušuje žiadne patenty. K firmám Google, Mozilla a Cisco sa pridali aj Amazon, Netflix, Microsoft a ďalšie spoločnosti. Je teda zrejmé, že nový kodek má obrovskú podporu zo strany technických gigantov.

Organizácia IETF, určujúca internetové štandardy, pozorne sledovala vývoj už od počiatku. Plánom je kodifikovať kodek AV1 ako nový štandard pre video obsah na internete, pričom by mal dostať meno NETVC.

Vyhnúť sa len licenčným poplatkom nie je dostatočný dôvod pre vznik kodeku. AV1 sľubuje veľké zlepšenia čo sa týka kvality výsledného obrazu a kompresie. V porovnaní s kodekmi VP9 a HEVC dosahuje nový kodek AV1 o 30% – 40% lepšiu kompresiu. Kodek umožňuje 4K UHD prehrávanie obsahu naprieč platformami, so sýtejšími farbami, tmavšími tieňmi a ďalšími pokročilými vylepšeniami.

Keďže sa očakáva, že do konca roka 2019 bude v domácnostiach zhruba 300 miliónov 4K televízorov, dopyt po 4K obsahu bude obrovský. Vďaka podpore pre AV1 naprieč distribučnými kanálmi sa očakáva rapídne nasadenie. Ak na nový kodek prejde Netflix, Google (YouTube) a Amazon (Twitch), ostatné firmy budú rýchlo nasledovať.

Zdroj: Tom’s Hardware, AOM

Tragédia Netflixu: dôvod, prečo budú mať filmoví piráti vždy monopol