To aspoň naznačujú výsledky porovnávacích testov platformy Geekbench.

Čipová sada Dimensity 9000 bola predstavená ešte v novembri 2021. Tento model predstavuje vôbec prvú skutočnú vlajkovú čipovú sadu, ktorú MediaTek vyrobil. Pokým sme doteraz mohli sledovať, ako sa MediaTek na Qualcomm iba doťahuje, tak teraz sa karta obracia v prospech spoločnosti MediaTek. Najnovšie porovnanie ukazuje, že Dimensity 9000 poráža Snapdragon 8 Gen 1, pričom až tak veľký náskok nikto nepredpokladal.

Leaker Ice Universe zdieľal výsledky porovnávacieho testu z platformy Geekbench 5, ktoré ukazujú, ako sa novinke od Mediateku darilo aj v porovnaní s čipovou sadou Exynos 2200 a Apple A15. Aj keď testy prezrádzajú, že Apple robiť čipy vie, tak rozdiel medzi novým čipom Snapdragon 8 Gen 1 a Apple A15 veľmi dobre vypĺňa práve Dimensity 9000 od MediaTek.

Snapdragon vs Mediatek DimensityZdroj: IceUniverse
Porovnanie čipových sád na Geekbench 5

Testy dokonca prezrádzajú, že výsledky čipu Snapdragon 8 Gen 1 sú len nepatrne lepšie, ako sú výsledky modelu Snapdragon 888. To, že s novým čipom od Qualcommu nie je niečo v poriadku, ukazuje aj fakt, že každý novší Snapdragon oproti predchodcovi priniesol aspoň 15 % zvýšenie výkonu, čo v prípade modelov 2020 a 2021 nie je vidieť. Za týmto malým rozdielom môžu byť známe problémy s prehrievaním, ktoré sa pri Snapdragon 8 Gen 1 objavujú.

MediaTeK Dimensity 9000

V konečnom dôsledku za tieto benchmarkové rozdiely môže skutočne aj to, že MediaTek Dimensity 9000 je jednoducho lepší a stáva sa “papierovým” kráľom Androidu. 

V každom prípade ide o zaujímavé výsledky, ktoré je potrebné brať s rezervou. Je možné, že testy boli robené s predprodukčnými vzorkami, takže nemusia odrážať skutočný výkon a potenciál oboch čipov.

Zdroj: GizmoChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.