Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Značka Mercedes-Benz pokračuje v žatve ocenení a úspechov. Po víťazstvách v anketách Auto roka v Českej republike a Auto roka Slovensko si vďaka hybridnému modelu dobíjateľnému zo siete Trieda E pripisuje ďalšie prvenstvo. Tentokrát v ankete Elektrické auto roka.

Trieda E, konkrétne verzia Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC sedan, zvíťazila v spomedzi ôsmich finalistov, ktoré tvorili elektrické vozidlá a vozidlá dobíjateľné zo siete. Potvrdila tak svoju výnimočnosť, keďže ide o jediné vozidlo v ankete, ktoré spája elektrický pohon s mimoriadne úsporným dieselovým motorom. Výsledkom je vozidlo schopné jazdy na čisto elektrický pohon do vzdialenosti viac ako 100 km (WLTP) a v prípade jazdy na dlhšie vzdialenosti sa môže spoľahnúť na úsporný dieselový motor s kombinovanou spotrebou iba veľmi priaznivých 0,5 l/100 km (WLTP). Vďaka systémovému výkonu 230 kW (313 k) a systémovému krútiacemu momentu 700 Nm zrýchľuje z 0 na 100 km/h iba za 6,6 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 233 km/h. To s prehľadom postačuje na pokrytie akýchkoľvek dopravných úloh a potrieb, pričom vytvára iba minimálny dopad na životné prostredie. O tom svedčia aj kombinované emisie na úrovni 14 — 20 g/km (WLTP).

Cenu Elektrické auto roka udelila modelu Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC sedan odborná porota počas slávnostného galavečera, ktorý sa konal 30. mája 2024. Tvorili ju 11 členovia z radov skúsených motoristických novinárov s dlhoročnou praxou, ale aj dizajnéri, zástupcovia akademickej obce so zameraním na automobilizmus, ale aj odborníci, ktorí v automobilovom priemysle dlhodobo pracujú a venujú sa jeho rozvoju na viacerých úrovniach. Anketu organizujú Pravda.sk a televízia TA3.

„Trieda E si v krátkom období pripisuje ďalší úspech, čo nás mimoriadne teší. Ešte viac nám tento úspech chutí v náročnej konkurencii najnovších elektrických a elektrifikovaných vozidiel, ktoré v minulom roku prišli na slovenský trh. Toto víťazstvo opäť potvrdzuje opodstatnenie spojenia dvoch nanajvýš efektívnych a úsporných technológií — elektrického pohonu a dieselového motora. Značka Mercedes-Benz tak opäť potvrdzuje svoju inovatívnu silu a schopnosť prinášať riešenia mobility, ktoré posúvajú automobilový priemysel dopredu,“ uviedol Oliver Zink, generálny riaditeľ Mercedes-Benz Slovakia.

Značky: