Mercedes-Benz Concept CLA, ktorý bol predstavený na veľtrhu IAA Mobility 2023 v Mníchove, ponúka pohľad na novopripravovanú rodinu vozidiel tejto značky.

Koncept predstavuje víziu spoločnosti pre novú elektrickú a digitálnu éru – víziu, ktorá pozdvihuje túto dôležitú triedu vozidiel na základe dlhodobej stratégie. Vonkajšia estetika konceptu CLA, navrhnutého na pripravovanej modulárnej platforme Mercedes-Benz (MMA), stelesňuje nevšedný dizajn a dynamický výkon, zatiaľ čo interiér sa zameriava na používateľský zážitok s cieľom poskytnúť výnimočný komfort.

Univerzálna platforma MMA

Concept CLA je postavený na platforme MMA a je vybavený elektrickým pohonom novej generácie s dojazdom viac ako 750 km (podľa WLTP). Modulárna architektúra Mercedes-Benz (MMA) je platforma s primárne elektrickým pohonom určená pre rodinu štyroch modelov s rôznymi typmi karosérie. Všetky vozidlá navrhnuté na platforme MMA sú vytvorené v súlade s filozofiou bezpečnosti v reálnom živote.

Základom používateľského zážitku (UI/UX) je nový operačný systém MB so superobrazovkou MBUX inšpirovanou inovatívnym prototypom VISION EQXX a jeho pokročilou grafikou v reálnom čase. V celom svojom dizajne a interiéri Concept CLA prezentuje potenciál udržateľných materiálov, medzi ktoré patrí oceľ takmer bez emisií CO2 a hliník so zníženým obsahom CO2, ako aj udržateľne vyrobené a recyklované kožené čalúnenie.

Concept CLA, ako prvé vozidlo vyvinuté na úplne novej elektrickej platforme MMA značky Mercedes-Benz, otvára cestu elektrickému pohonu novej generácie. S extrémne nízkou spotrebou energie okolo 12 kWh/100 km je Concept CLA „litrovým“ automobilom elektrickej éry. Nové pohonné ústrojenstvo Mercedes-Benz, ktoré je priamo odvodené od riešení zabudovaných vo vozidle VISION EQXX, pozostáva z batérie s vysokou hustotou energie a účinnej elektrickej pohonnej jednotky. V modeli Concept CLA je pohonné ústrojenstvo nakonfigurované pre športový pohon zadných kolies, ale modulárna konštrukcia je vhodná aj pre pohon 4×4.

Batéria vyvinutá s odborníkmi z Formuly 1

Inovatívna batéria pre platformu MMA je založená na vysoko modulárnej architektúre, ktorá umožňuje vybrať si z dvoch rôznych chemických technológií článkov. Variant najvyššej úrovne sa vyznačuje anódovou konštrukciou s obsahom oxidu kremičitého pre vysokú energetickú hustotu. Medzitým základný variant vedie v segmente vďaka použitiu fosfátu lítia a železa.

Synchrónny motor s permanentnými magnetmi s výkonom 175 kW (238 k) v kombinácii s dvojstupňovou prevodovkou v elektrickej pohonnej jednotke Mercedes-Benz (MB.EDU) obsahuje výrazne nižší podiel ťažkých prvkov vzácnych zemín ako predchádzajúce generácie – takmer 0 %. Nový elektrický pohon MMA predstavuje významný krok vpred v uhlíkovo neutrálnej výrobe, pokiaľ ide o batérie. Čistá uhlíkovo neutrálna je nielen výroba článkov, ale aj katód. To umožní spoločnosti znížiť uhlíkovú stopu článkov o 40 %. Ďalšie zníženie emisií sa dosiahne využívaním obnoviteľnej energie pri výrobe a rafinácii surovín.

Obojsmerné nabíjanie

Concept CLA tiež urýchľuje budúce prepojenie elektrických vozidiel s elektrickou sieťou. Obojsmerné nabíjanie založené na softvéri a hardvéri ukazuje, ako špičková technológia otvára nový potenciál pre zákazníkov aj dodávateľov energie. Po pripojení ku kompatibilnej obojsmernej nabíjacej stanici na jednosmerný prúd sa z vozidla stáva zariadenie na uskladnenie energie, ktoré dokáže ukladať solárnu energiu na neskoršie použitie, ako aj slúžiť ako zdroj energie v režime Vehicle-to-Home (V2H) alebo Vehicle-to-Grid (V2G).

Interiér

CLA Concept symbolizuje začiatok novej éry a zároveň ďalší krok v kontinuálnom vývoji jedinečného dizajnového jazyka Mercedes-Benz – jazyka, ktorý sa vyznačuje zmyselnou čistotou. Vozidlo sa vyznačuje dynamickým štýlom s ikonickými motívmi, prepracovanými pre elektrický a digitálny vek. V interiéri boli použité okrem prírodných jemných materiálov, ako je koža Nappa, aj inovatívne udržateľné ozdoby, ako je robustná, biotechnologická a certifikovaná vegánska tkanina podobná hodvábu.

Pri realizácii vízie budúcnosti značky Mercedes-Benz v tomto segmente inžinieri využili poznatky a skúsenosti získané pri vývoji elektrického konceptu VISION EQXX, ktorý naďalej stanovuje technologické kritériá. Okrem superobrazovky MBUX k nim patria okrem iného riešenia pre elektrický pohon a tepelnú účinnosť, ľahkú konštrukciu, bionickú optimalizáciu a udržateľné materiály.

Operačný systém MB.OS

Pripravovaná platforma MMA bude ako prvá plne založená na vlastnom operačnom systéme MB.OS spoločnosti Mercedes-Benz, ktorý jej poskytuje slobodu a flexibilitu pri inováciách, ako aj schopnosť konať rýchlo a efektívne. MB.OS využíva umelú inteligenciu a strojové učenie poháňané najnovšou generáciou čipov a systémov na čipe (SoC) s podporou vysoko pokročilých senzorov a inteligentného cloudu Mercedes-Benz. Široká škála tém pre všetky tri obrazovky poskytuje ďalšiu úroveň personalizácie, zatiaľ čo virtuálny asistent podporuje používateľov informáciami a návrhmi.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté