Koncept je starý už zhruba dekádu, no tento rok Daimler plánuje uviesť netradičné projektory v svetlách do najdrahších Mercedesov.

Myšlienka je jednoduchá. Namiesto rôznych HUD a displejov vo vozidle budú nové autá Mercedes Maybach S-Class premietať dôležité informácie priamo na vozovku. V každom svetle bude zabudovaný 1 MPx projektor (dovedna dva milióny pixelov z oboch svetiel) a v spolupráci s rôznymi asistenčnými technológiami budú zobrazovať relevantné upozornenia a informácie priamo do vodičovho zorného poľa.

Aké informácie bude Mercedes zobrazovať? Napríklad dva biele pruhy, reprezentujúce skutočnú šírku vozidla, aby ste zistili či sa do tej úzkej medzery skutočne zmestíte. Alebo výstrahu o prudko brzdiacom vozidle pred vami, upozornenie na poľadovicu, či veľkú šípku ukazujúcu na chodca, ktorý ide vkročiť na vozovku. Vďaka softvérovým aktualizáciám bude auto schopné rozširovať svoje schopnosti a vieme si predstaviť takto integrovanú navigáciu.

 

Medzi šikovné funkcie patrí aj dynamické osvetľovanie objektov na ceste – keď auto rozpozná človeka na ceste, automaticky zúži lúč svetla, aby mu nesvietilo do tváre – a zároveň projektorom zvýrazní telo človeka.

Daimler by mal novinku podrobne predstaviť na začínajúcom autosalóne v Ženeve.

Zdroj: New Atlas

Predstavujeme autonómne auto Mercedes-Benz F 015

 

Značky: