Na základnej škole v Kráľovej pri Senci sme sa boli pozrieť na vyhodnotenie toho, ako niektorí žiaci prežili mesiac bez pripojenia na internet a bez sledovania televízie.

Na tomto stretnutí bol aj vicepremiér SR pre investície a informatizáciu, Richard Raši. Toho sme sa pýtali na to, ako by prežil mesiac bez smartfónu a odpoveď bola jasné. Pre človeka, ktorý je zamestnaný ako minister je niečo také nemožné. Spoločne sme dospeli k názoru, že internet je dobrý sluha ale zlý pán a treba ho používať s mierou.

Ďalej sme sa pýtali aj žiakov, ktoré to absolvovali. V skutočnosti mohli používať telefón s mechanickými tlačidlami a bez pripojenia na internet a hlavne prvé týždne neboli jednoduché. Chýbala napr. možnosť vyhľadania času odchodu autobusu, žiadne videá ani hudba. Preto sa pozornosť detí obrátila na klasické papierové knihy a rozhovory s rodičmi. Prospech detí, ktoré sa tohto testu zúčastnili sa v priemere vylepšil a zlepšilo sa aj ich chovanie (podľa názoru rodičov). Testu sa však zúčastnili predovšetkým mladšie ročníky, napr. také deviataci takmer vôbec. Rovnako sa do testu zapojilo aj niekoľko učiteľov a vychovávateľov. Najťažšie chvíle nastali vtedy, ak niektoré dieťa ochorelo a muselo ostať sa doma liečiť.

Ako by ste mesiac bez internetu prežili vy?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.