Do konca roka sa dočkáme predstavenia dvoch náhlavných súprav pre zmiešanú realitu.

Tretia generácia náhlavnej súpravy Meta Quest 3 bude podľa novinára Marka Gurmana z agentúry Bloomberg ľahšia a rýchlejšia. Gurman mal vďaka svojim kontaktom v Apple možnosť oboznámiť sa s týmto zariadením, ktoré oficiálne príde na trh až v októbri tohto roka.

Tvrdí, že náhlavná súprava je vybavená novou prednou časťou, ktorá obsahuje tri vertikálne oblasti so senzormi v tvare piluliek na celej prednej strane. Podľa jeho slov je medzi nimi snímač hĺbky, ktorý v predchádzajúcich dvoch generáciách Questu nebol použitý.

Súčasná generácia Meta (či Oculus) Quest 2 sa predáva v cenách od 400 dolárov (na Slovensku zhruba od 440 eur), „trojka“ bude podľa Gurmana o niečo drahšia. Je to dané aj tým, že Quest 2 je náhlavná súprava na virtuálnu realitu, zatiaľ čo Quest 3 bude headset pre zmiešanú realitu. To znamená, že pomocou dvoch kamier bude snímať priestor pred používateľom a tento reálny svet dopĺňať virtuálnymi prvkami.

Hlavným súperom Meta Quest 3 bude pripravovaná náhlavná súprava od Apple, zatiaľ spomínaná pod názvom Reality Pro. Jej cena však bude podstatne vyššia, podľa doteraz známych informácií by mala začínať niekde okolo 3000 dolárov, čo je za takéto zariadenie dosť. Viac sa dozvieme možno už o pár dní na vývojárskej konferencii Apple WWDC 2023, ktorá sa začína v pondelok 5. júna.

Zdroj: Bloomberg.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.