Aj Apple sa chce zamerať na virtuálnu realitu

Náhlavná súprava pre virtuálnu realitu (VR) od spoločnosti Apple už zrejme nie je ďaleko od oficiálneho predstavenia a uvedenia na trh. Naznačuje to i aktuálny únik názvu operačného systému, ktorú ju má poháňať. Informuje o ňom portál GsmArena.com.

Názov by mal byť konkrétne „xrOS“, namiesto pôvodne očakávaného „realityOS“ či skráteného „rOS“. Písmená „XR“ sú skratkou pre „eXtended Reality“, čo je termín používaný pre náhlavné súpravy, ktoré dokážu využívať virtuálnu realitu aj rozšírenú realitu. Rozdiel medzi nimi je v tom, že virtuálna realita je kompletne umelo vytvorené prostredie, zatiaľ čo rozšírená realita kombinuje prvky skutočného a digitálneho sveta.

Podľa Marka Gurmana z agentúry Bloomberg, ktorý sa Apple dlhodobo zaoberá a zvykne mať presné informácie z jeho zákulisia, ide o znamenie, že uvedenie tohto zariadenia na trh sa už blíži. Zrejme sa naplnia predpovede, že by mohlo byť predstavené v roku 2023.

Gurman je presvedčený, že náhlavná súprava bude mať vlastný obchod s aplikáciami a vlastnú verziu základných aplikácií spoločnosti Apple, ako sú napríklad Správy a Mapy. K dispozícii má byť aj VR verzia FaceTime.

Ak sa tak naozaj stane, Apple sa zaradí k zopár spoločnostiam, ktoré virtuálnej realite stále veria a majú vo svojom portfóliu príslušné zariadenia. Ide hlavne o Sony, Valve či HTC, ale aj Meta (materská firma Facebooku). Vstup Apple na tento trh zároveň možno rozhýbe stojaté vody, keďže virtuálna realita je stále skôr minoritnou záležitosťou.

Zdroje: GsmArena.com, Bloomberg.com; ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.