O lete sa kedysi hovorilo ako o uhorkovej sezóne to podľa nás už niekoľko rokov neplatí, minimálne v sfére podvodov.

Hoci kryptomeny nezažívajú najlepšie obdobie, podvodníci nikdy nespia a tentoraz sa snažia nachytať používateľov softvérovej peňaženky Metamask. Do našej emailovej schránky sme dostali správu o potrebe autorizovať našu peňaženku a overiť sa pomocou našich identifikačných údajov.

Ide o jeden z lepšie vymyslených podvodov, no pozornému oku neunikne doména, ktorá nesúhlasí so spomenutou peňaženkou. Podvodníci využili časový nátlak, nakoľko správa nám bola doručená len jeden deň vopred. V nej sa uvádzalo, že je potrebné postúpiť takzvané KYC – Know your customer a to do 16. júna 2023. V opačnom prípade ju nebude možné plnohodnotne používať. To mohlo mnohých používateľov vystrašiť, nakoľko by to pre nich mohlo znamenať, že do overenia nebudú môcť na peňaženku posielať žiadne kryptomeny ani z peňaženky robiť žiadne transakcie smerom von.

Vyskúšali sme link označený ako Verify your wallet a vedie na stránku, ktorá nám zobrazila chybu. Je to logické, skúšali sme to na zariadení, na ktorom nebola nainštalovaná uvedená peňaženka. Je to najlepší spôsob ako si overiť podvod v prípade, že ste veľmi zvedavý a chcete vedieť, aký ďalší krok sa očakáva. Už v minulosti sme priniesli informácie o tom, ako sa brániť podvodom a odporúčame spozornieť vždy, keď príde podobne ladená správa či už zo sveta kryptomien alebo bánk, prípadne prepravných spoločností.

Tieto 3 typy správ sa zneužívajú najčastejšie, pretože používatelia, ktorí sa nechytia na kryptomeny, majú spravidla aspoň bankový účet alebo už niekedy dostali nejakú zásielku. Takto správy nadobúdajú na dôveryhodnosti a nepozornosť používateľa môže stáť peniaze. Základom je preveriť si vždy akej adresy správa prichádza. Ďalším spôsobom ako si overiť pravosť výzvy, je prihlásiť sa do konkrétneho účtu danej inštitúcie, či už to je banka, alebo tu uvedená softvérová peňaženka na kryptomeny.

V prípade, že by po vás bolo vyžadované overenie zo strany či už peňaženky alebo nejakej finančnej inštitúcie, uvideli by ste túto požiadavku aj priamo v jej rozhraní. Na záver ešte zdôrazňujeme, aby ste si tieto prípady overovali cez ručné zadanie internetového odkazu alebo z vašich záložiek. Nepokúšajte sa otvoriť stránku vašej banky cez link, ktorý prišiel do emailu. Ten totiž vedie na falošnú stránku.

fake metamask emailZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté