Falošné telefonáty naberajú znova na intenzite.

ESET varuje pred falošnými telefonátmi zameraných na slovenských používateľov. Podvodníci využívajú vďaka metóde caller ID spoofing zobrazenie slovenských čísiel. Ako je možné, že sa dovolali priamo vám a ešte aj pod číslom, ktoré máte uložené v kontaktoch? Je to náhoda a čísla sú „hádané“ – generované počítačom. O podobnom prípade informoval na svojej facebookovej stránke aj etický hacker Pavol Ľupták.

pavol luptak podvody fbZdroj: Pavol Luptak / FB

Podľa ESETu ide o periodicky opakované podvody. V minulosti sme zažili podvodné volania vydávajúce sa za podporu Microsoftu, ktorá sa snaží pomôcť s vašim napadnutým počítačom. Neskôr išlo o volanie agentov z Europolu a snahu nachytať vás, že ste zapletený vo vyšetrovanom prípade. Samozrejme, vykúpiť sa dalo kryptomenami. Už to je samo o sebe lacný podvod, no pravdepodobne sa obete, ktoré zaplatili, našli aj tu.

Ondrej Kubovič, odborník na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti ESET ďalej hovorí: „Aktuálne sa útočníci tvária, že sú „slovenská vláda“, prípadne úrady zaznamenali podozrivé aktivity na vašich bankových účtoch a tie vám plánujú zablokovať.“ Tým, že ide o slovenské číslo, naberá celý podvod na dôveryhodnosti.

Ide však o „strojovú angličtinu“ a ak stlačíte na číselníku jednotku, spojíte sa so živým človekom. Ten sa vás bude snažiť oklamať rôznymi tipmi podvodov, napríklad bude žiadať zaplatenie pokuty, bude chcieť prístup k vášmu počítaču alebo vás presvedčiť, aby ste vymenili peniaze za Bitcoiny alebo inú kryptomenu a uskutočnili prevod.

Samotný telefonát pre vás nepredstavuje žiadne riziko. Telefonát ukončite, ďalej mu nemusíte venovať pozornosť. Ak ste poskytli volanému nejaké informácie, napríklad o bankomatovej karte, kontaktujte banku alebo ju v mobilnej bankingovej aplikácii zablokujte.

Nevýhodou je, že dané čísla niekedy nemáte možnosť blokovať, ide totiž o reálne čísla, možno vašich známych, ktorí netušia, že vám niekto volal so zobrazením jeho čísla.

Zdroj: vlastné, ESET

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.