Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Chcete mať okolo seba čisto a upratané?

Na tom nie je nič zlé, treba však dodať, že niektorými postupmi šírenými najmä cez sociálne siete môžete narobiť viac škody ako úžitku. Zamerali sme sa na niektoré z nich a vysvetlíme, prečo sa im vyvarovať. Nie je totiž dôležité mať iba čisto, ale aj to, aby ste svojim veciam celkom zbytočne neskracovali životnosť.

Tipy na upratovanie zo sociálnych sietí? Nie všetky fungujú!

Ak si neviete poradiť, ako upratovať rýchlo a efektívne, stačí si otvoriť Instagram alebo TikTok a razom si môžete vyberať z nepreberného množstva tipov a postupov. Nemusíte si kupovať drahé knihy, prípadne sa s pomocou o radu obracať na svojich známych. Dokonca určite narazíte aj na tzv. upratovacie influencerky, ktoré majú na svojom konte milióny sledujúcich z celého sveta a rozbehnutú veľmi slušnú kariéru. Tipov, ako zvládnuť rýchle upratovanie firiem aj bežných domácností je teda na sociálnych sieťach viac ako dosť, no nájdete medzi nimi aj také, ktorými si môžete spôsobiť škody. Vybrali sme niektoré z nich.

Používanie veľkého množstva čistiaceho prostriedku

Zásada „všetko s mierou“ platí aj pri upratovaní. Častou chybou je používanie veľkého množstva jedného alebo rovno viacerých čistiacich prostriedkov. Týmto spôsobom je upratovanie nielen drahšie, ale aj nešetrné a môže spôsobiť vážne poškodenie niektorých povrchov. Neplatí totiž, že čím viac prostriedku použijete, tým bude povrch čistejší. Vždy postupujte v súlade s odporúčaniami výrobcov prípravkov, čo platí aj vtedy, ak u vás prebehli stavebné práce, po ktorých zostali hrubé nečistoty a chcete svojim veciam vrátiť pôvodný lesk.

upratovanieZdroj: elements.envato.com

Čistenie príliš horúcou vodou

Podľa niektorých tipov zas nepotrebujete ani len čistiace prostriedky a na všetko vám postačí horúca voda alebo para. Niektoré citlivé materiály môžete ale týmto spôsobom nenávratne poškodiť. Čistenie príliš horúcou vodou rozhodne nesvedčí drevenému nábytku alebo textíliám. Opatrnosť je na mieste aj pri čistení kobercov, kedy je najistejšou voľbou profesionálne tepovanie Bratislava, prípadne podľa vašej lokality.

Zubná pasta na striebro? Určite nie!

Počuli ste už o tom, že strieborné povrchy najlepšie vyčistí obyčajná zubná pasta? Táto metóda prináša pozoruhodné výsledky a mohlo by sa zdať, že skutočne funguje. Jedným dychom ale treba dodať, že zubné pasty sú dosť abrazívne a hoci vašu zubnú sklovinu nepoškodia, jemný strieborný povrch už áno. Stačí pár takýchto čistení a s hladkým povrchom strieborných predmetov sa môžete rozlúčiť.

Používanie octu doslova na všetko

Podľa niektorých tipov by sa mohlo zdať, že ocot je univerzálny čistič na všetko. Pravdou je, že vďaka vysokej kyslosti je vhodný na čistenie mastnoty a dokonca pomôže aj pri upchatom odtoku. Nepoužívajte ho však na drevo, mramor alebo železné povrchy, ktoré by práve vysoká kyslosť octu zdegradovala.

Značky: