Herné spracovanie knižnej série Metro sa dočkalo už tretieho dielu. Prichádza s doteraz najväčšími ambíciami.

Čo by ste robili, pokiaľ by ste sa zobudili a zistili, že svet okolo vás je zamorený rádioaktívnym odpadom? V knižnej sérii Metro sa preživší stiahli do tunelov metra a tam bojovali o prežitie. A rovnako aj hráči v tituloch Metro 2033 a Metro: Last Light.

Lenže v novom pokračovaní s názvom Metro Exodus sa situácia rázne mení. Opäť síce začínate v rádioaktívnej Moskve, ale pomerne rýchlo zistíte, že svet okolo vás žije a nie je taký zamorený ako ruská metropola. A tak nasadnete na vlak a vydáte sa za lepšími zajtrajškami. Trochu sme to síce zjednodušili, ale v princípe to je hlavná premisa hry Metro Exodus.

Tretie Metro je úplne iné ako jeho predchodcovia

Pre fanúšikov prvých dvoch hier to znamená, že klaustrofobické tunely vymeníte za otvorený svet a voľnejší prístup k pohybu. Otvorený svet však trochu klame telom, pretože v mnohých prípadoch máte k dispozícii iba lineárnu cestu k cieľu. Bez ohľadu na to, Metro Exodus ponúka nadštandardnú slobodu a okrem príbehovej línie aj viacero sekundárnych úloh, ktorým môžete venovať pozornosť.

Metro Exodus je v jadre FPS hra, avšak v žiadnom prípade nejde o šialenú strieľačku. Práve naopak. Hra okrem akčnej zložky kladie veľký dôraz na tichú likvidáciu nepriateľov a motivuje vás k tomu, aby ste šetrili náboje. Môžete si ich síce vyrobiť na konkrétnych miestach, avšak Artyom nie je žiaden Rambo a presila zmutovaných príšer či ľudských nepriateľov je často výrazná. Snaha vystrieľať všetky hrozby často skončí neúspechom, pretože vám po zneškodnení pár protivníkov dôjde munícia. Je preto vhodné zvážiť aj tichý postup. A na rozdiel od iných FPS hier, Artyom nie je nesmrteľný a aj na strednej náročnosti padá k zemi pomerne benevolentne.

Artyom tiež nie je veľký rečník, čo je škoda. Metro Exodus totiž ponúka množstvo dialógov alebo teda skôr monológov. Artyom svojou mlčanlivosťou trochu kazí dojem. Nič to však nemení na fakte, že príbeh je v tejto hre nadštandardný na pomery FPS titulov a takisto aj rečnenie vašich spoločníkov a ďalších postáv. Prezentácia hry, dizajn herného sveta a tiež aj samotná hrateľnosť sa podpisujú pod to, že Metro Exodus je FPS hra pre náročných hráčov. Ak si chcete iba zastrieľať, toto nebude tá správna voľba. Pokiaľ však hľadáte prémiovú strieľačku, v ktorej nejde iba o rýchlosť kadencie, Metro Exodus vás môže osloviť. Faktom je, že príjemne oživuje zaužívané stereotypy väčšiny FPS titulov.

Metro Exodus si tiež zaslúži pozornosť z audiovizuálneho hľadiska. Je to jednoducho nádherná hra a lepšiu grafiku dnes asi nenájdete. Otvorený svet je plný detailov a herný engine patrí k tomu najlepšiemu, čo dnes nájdete medzi videohrami. Faktom je, že dokáže byť zároveň aj jeden z najnáročnejších. Optimalizácia hry je výborná, avšak pokiaľ sa rozhodnete pre extrémne nastavenie kvality, zapotí sa nejedna grafická karta GeForce RTX 2080. Ak však máte niektorú z nových kariet radu RTX, môžete využiť aj technológie ray tracing a DLSS, ktoré sú v novom Metre zakomponované.

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalita vizuálneho spracovania
  • dizajn herného sveta a dôraz na detail
  • FPS akcia pre náročných hráčov
  • príbeh a rozvoj postáv

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • artyom je nemý

Zapožičal: Playman

Hodnotenie: 4,5/5, 90 %

Cena: 49,90 €

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit