Kamera v domácnosti je pre niekoho tabu, pre iného nutnosť. Z nášho pohľadu ide o veľmi praktický technologický doplnok, ktorý môže byť často nápomocný.

Jednoduchá interiérová kamera vám poskytuje prehľad o dianí vo vašej domácnosti (alebo kancelárii a pod.) aj v čase, keď nie ste na danom mieste fyzicky prítomní, čo má svoje výhody. V prvom rade ide o bezpečnosť, no má to aj iné výhody – či už ide o monitoring detí, ktoré už môžu zostať samé doma, no chcete vedieť, čo sa tam deje alebo na monitoring domácich miláčikov. Okrem toho vám takáto kamera môže pomôcť nájsť aj zapatrošené veci – stačí si pozrieť záznam a nájsť, kde ste čo položili :).

Akú kameru vybrať? Jednoduchú, intuitívne ovládateľnú a cenovo prijateľnú. Všetky spomenuté atribúty spĺňa zariadenie s označením Mi 360° Home Security Camera 2K Pro. Kamery od spoločnosti Xiaomi sú vo všeobecnosti veľmi populárne a obľúbené, čo môžeme potvrdiť. Tento model ponúka jednoduchú konštrukciu na motorizovanom podstavci (360° horizontálny pozorovací uhol / 118° vertikálny pozorovací uhol), kvalitný snímač s 2K rozlíšením (1296p) a intuitívne ovládanie v rámci aplikácie.

Mi 360° Home Security Camera 2K Pro
Mi 360° Home Security Camera 2K Pro

Okrem toho je modernizovaná verzia vylepšená o rôzne inteligentné funkcie s podporou umelej inteligencie, ktoré sú síce fajn, no z dlhoročných praktických skúseností vieme, že používatelia si potrpia predovšetkým na to, aby bol kvalitný obraz (vo dne i v noci), prehľadné zobrazenie záznamov a nenáročné ovládanie + inštalácia. Samozrejme, sú aj takí, ktorí chcú vyskúšať všetko a mať aktívne všetky vymoženosti.

Samotná inštalácia kamery je veľmi jednoduchá. Stačí ju umiestniť na požadované miesto, pripojiť k zdroju el. energie (v balení nájdete adaptér i dostatočne dlhý kábel) a spustiť proces párovania s aplikáciou – Xiaomi Home (dostupná zdarma pre Android a iOS zariadenia). V aplikácii kliknete na položku „+“ v pravom hornom rohu a vyberiete aké zariadenie chcete pridať, prípadne začnete zrýchleným spôsobom – zosnímaním QR kódu, ktorý je na zadnej strane každej kamery. Následne prejdete rýchlym procesom pripojenia kamery k Wi-Fi sieti a je hotovo (2,4 GHz alebo 5 GHz).

Po týchto krokoch máte kameru pripojenú a pripravenú na používanie. Základom je mať k dispozícii záznam, takže nezabudnite na microSD pamäťovú kartu, ktorá sa vkladá priamo do zariadenia (max. 32 GB = približne 3 dni záznamu). Obrazový výstup z kamery sa ukladá vo vysoko efektívnom formáte H.265, čo je jednoznačnou výhodou.

Mi 360° Home Security Camera 2K Pro
Mi 360° Home Security Camera 2K Pro

V tejto chvíli je kamera pripravená na používanie, resp. finálne donastavenie. To spočíva v tom, akým spôsobom sa budú záznamy ukladať, čo má vplyv hlavne na to, koľko dní záznamu sa zmestí na používanú pamäťovú kartu. Ak si zvolíte nepretržité nahrávanie, tak to budú cca 3 dni (32 GB karta), no ak zvolíte možnosť záznamu iba v prípade detekcie pohybu v monitorovanej zóne, tak to môže byť podstatne viac dní.

Pokročilejší používatelia môžu využiť aj pripojenie kamery na cloudové úložisko alebo NAS úložisko, kde sa môžu prenášať všetky záznamy. Je dobré vedieť, že kamera dokáže detegovať nielen pohyb ako taký, ale aj ľudí a dokonca aj detský plač, takže je možné ju využívať ako detskú pestúnku. Dodajme, že v tomto smere môže byť benefitom obojstranné audio – počujete čo sa deje pri kamere a rovnako tak viete cez aplikáciu prenášať zvuk/hlas do kamery. Záznam špecifických udalostí (človek, zviera, plač) na časovej osi nie je vždy 100 % presný, no orientačne to môže pomôcť – ak hľadáte niečo konkrétne.

Ako sme už spomenuli, kamera má motorizovaný podstavec, čo znamená, že ak ju dobre umiestnite, tak môžete mať prehľad o celom monitorovanom priestore – v aplikácii ovládate smer pohybu. Ak budete vyžadovať súkromie, tak môžete snímač zasunúť do tela kamery (fyzický štít šošovky), čím znemožníte nahrávanie obrazového záznamu. Samotné záznamy si viete pozrieť priamo v aplikácii na prehľadnej časovej osi, pričom je možné triediť záznamy podľa toho, či bol zaznamenaný človek, bežný pohyb alebo detský plač.

Kvalita obrazu je na dobrej úrovni, pričom si viete čiastočne donastaviť základné prvky. Základom je kvalitný 2K snímač s clonou f/1.4, ktorý ponúka pekný obraz počas dobrého svetla i šera, pričom môžete využiť aj funkciu WDR (Wide Dynamic Range), ktorá trošku pomáha bojovať s protisvetlom a pod. Samozrejmosťou je nočné videnie s automatickým prepínaním, ktoré sprostredkúva kvalitný obraz aj počas noci (inštalované sú infračervené diódy s vlnovou dĺžkou 940 nm).

Dosah IR je veľmi dobrý, čo sme overili aj vo vonkajšom prostredí – na viac ako 8 metrov je obraz počas noci prijateľný a objekty rozpoznateľné. Samozrejme, existujú aj lepšie kamery s lepšími snímačmi a pod., ale v tejto kategórii a cenovej relácii ide o nadštandardné vlastnosti, pričom sa nevyžaduje odborná inštalácia. Počas testu sme nepostrehli žiadne zásadné nedostatky, čo je tiež veľmi dôležité.

Na monitorovanie domácnosti alebo kancelárie je táto kamera ako stvorená, pričom ju viete prepojiť aj s inými Xiaomi zariadeniami prostredníctvom Bluetooth rozhrania alebo ju zakomponovať do komplexnejšieho smarthome systému s externou riadiacou jednotkou. V základe ju však ocení každý, kto chce jednoduché, spoľahlivé a dobre fungujúce zariadenie. Cena kamery je 55,90 eur.

Mi 360° Home Security Camera 2K Pro
Mi 360° Home Security Camera 2K Pro

TIP: Potrebujete kameru do exteriéru?

Xiaomi má zaujímavé riešenie aj pre tento prípad a dokonca úplne bezkáblové (kamera má integrovanú 5700 mAh batériu, ktorú stačí raz za čas nabiť prostredníctvom USB-C kábla), čo je obrovskou výhodou. Niektorí používatelia dokonca ani inú možnosť nemajú, takže toto je často jediné možné riešenie. Konkrétne ide o zariadenie s označením Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p.

Tento model zaujme podareným dizajnom a jednoduchou inštaláciou kdekoľvek to uznáte za vhodné. Samotné párovanie s aplikáciou a pripojenie k sieti je rovnaké ako v prípade vyššie uvedeného modelu.

Mi Wireless Outdoor Security Camera ponúka kvalitný Full-HD snímač s clonou f/2.1 a uhol záberu až 130°. Výhodou je prepracované nočné videnie za pomoci infračerveného svetla a rôzne inteligentné funkcie, ktoré napr. chránia kameru pred neoprávnenou manipuláciou. Ako vyššie uvedená kamera, tak aj táto pracuje na báze cloudu, takže si záznamy i živý prenos pozriete odkiaľkoľvek na svete. Stačí vám pripojenie do internetu.

Zaujímavosťou je, že ak si kúpite kameru aj so špeciálnou centrálnou jednotkou, tak môžete prepojiť až štyri takéto zariadenia do jedného celku s pokročilými funkciami, ktoré vám pomôžu mať monitorovaný objekt pod drobnohľadom. Cena jednej kamery a centrálnej jednotky je 71,90 eur. Všetky podrobné informácie o tomto zariadení nájdete – TU.

Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p
Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p

Kameru do testu zapožičala spoločnosť mi-store.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE