Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Astrobiologička doktorka Michaela Musilová bude zrejme prvou ženou zo Slovenska, ktorá vystúpi na Mount Everest a aj prvou Slovenkou, ktorá absolvuje výstupy na Korunu Zeme. 

Projekt Astro Koruna Zeme je séria výskumno-vzdelávacích expedícií na najvyšší vrchol na každom svetadiele v priebehu najbližších troch rokov. Prvým vrcholom kontinentu, ktorý Michaela  v rámci tohto  projektu zdolala bolo Kilimandžáro. Študovala tam dramaticky sa meniace životné prostredie a najmä organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach (takzvané extrémofily). Astrobiologička pozorovala ako sa mení ekosystém národného parku s ubúdajúcimi ľadovcami, ktoré podľa jej zistení môžu úplne zmiznúť už o 10 rokov kvôli klimatickým zmenám. Je to v súlade so správou Spojených Národov z minulého roka, v ktorej životnosť ľadovcov bola odhadnutá na maximálne 20 rokov.

Okrem tohto výskumu sa Michaela Musilová a jej tím venoval testovaniu rôznych technológií hlavne od amerických firiem, v rámci niekoľkých medzinárodných spoluprác. Išlo napríklad o prístroj pre rýchlu komunikáciu s blízkymi a prvou pomocou použitím satelitov, ako aj metódy pre praktickú sterilizáciu vody v extrémnych podmienkach.

Dôležitou súčasťou projektu „Koruna Zeme“ sú vzdelávacie a popularizačné aktivity. Medzi ne patrí spolupráca s austrálskou organizáciou STEM Punks, v rámci ktorej doktorka Musilová merala vlhkosť pôdy a svetelné znečistenie počas celej expedície. Školy a deti z rôznych končín sveta sa mohli zapojiť do projektu a porovnávať merania – údaje od doktorky Michaely Musilovej mohli porovnať s tými, ktoré vedia urobiť rovnakým spôsobom u nich doma.

Cieľom týchto aktivít je zapojiť mladých ľudí do výskumných projektov a zvýšiť ich záujem nielen o vedu, ale najmä o našu planétu. Astrobiologička a marsonautka Michaela Musilova sa snaží upozorniť širokú verejnosť na to, aké závažné zmeny sa dejú vplyvom klimatickej krízy, aké je krehké naše životné prostredie a ako by sme sa mali oňho lepšie starať. Z expedície pripravuje dokumentárny film, ktorý bude hovoriť o týchto témach, ako aj o ľudskom znečistení prírody a čo môžeme spraviť aby sme našej Zemi pomohli.

Pre slovenskú marsonautku Michaelu Musilovú prestavuje projekt „Koruna Zeme“ aj určitým spôsobom astronautský výcvik. Vykonávať výskum a viesť tím v náročných podmienkach vysokých hôr jej môže pomôcť zdokonaliť si rôzne schopnosti, ktoré sú žiadané u astronautov. Všetky získané skúsenosti plánuje využiť v najbližších rokoch, kedy sa bude hlásiť do astronautského výberu NASA, ak všetko pôjde podľa jej plánov.

Medzi budúce plány Michaely Musilovej patrí expedícia na najvyššiu horu južnej Ameriky, Acongagua, a expedícia na Antarktídu, v rámci projektu Homeward Bound. Ide o medzinárodný program pre ktorý vybrali doktorku Musilovú spomedzi 100 žien z celého sveta v roku 2020. Cieľom projektu je spojiť líderky vo vede a výskume celosvetovo, a spoločne riešiť dôležité problémy, ako napríklad klimatické zmeny. Preto sa chystajú budúci rok na Antarktídu, kde sa budú môcť zamerať na dopady ľudského znečistenia planéty v jednom z najkrehkejších prostredí na svete. Michaela Musilová aktuálne zháňa partnerov a sponzorov pre obe expedície.

Marsonautka Musilová sa naďalej venuje vesmírnemu výskumu popri jej nových projektoch. Ide o spolupráce s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou a nové programy pre simulované vesmírne misie. Budúci rok bude vyučovať o vesmírnom výskume v Brazílií, v rámci spolupráce s International Space University a Brazilskou vesmírnou agentúrou. Michaela Musilová aktuálne pomáhala aj počas kritickej situácie na Havaji, kde pred pár týždňami vybuchla sopka Mauna Loa. Výskumná stanica HI-SEAS, ktorej bola donedávna riaditeľkou, bola v ohrození od dvoch veľkých tokov lávy. Našťastie stanicu toky zatiaľ minuli vo vzdialenosti menej než kilometer.

Doktorka Musilová sa tak isto stala súčasťou nového projektu Legacy – NFT (Non-fungible token) na Slovensku. Prvá kolekcia NFT v rámci tejto spolupráce bude vydaná pre podporu jej projektu Astro Koruna Zeme.

Značky: