Nový softvérový nástroj umožní učiť počítače novým znalostiam. 

Dnešné počítače majú obrovský výpočtový výkon. Problém však nastane, ak ho nevedia efektívne využívať. A to sa deje v mnohých prípadoch, kedy sa vyžaduje iné ako strojové myslenie. Ak počítače nemajú presne definovaný algoritmus, často sú stratené.

Problém je ten, že ak chcete stroj dnes „učiť novým veciam„, musíte vedieť programovať. Microsoft Research to chce zmeniť a vyvíja softvér, ktorý bude určený pre potreby učenia počítačov. Túto aplikáciu bude môcť používať ktokoľvek a to bez špeciálnych znalostí. Stačí byť expertom vo svojom obore a so znalosťami a skúsenosťami sa podeliť s počítačom.

V praxi by to malo fungovať tak, že šéfkuchár naučí počítač variť a vymýšľať kombinácie jedál, ktoré budú chuťovo ladiť. Doktor by mohol počítač vzdelávať v tom smere, aby ten dokázal nájsť spojitosti a relevantné dáta pri každom novom pacientovi. Eventuálne sa možnože dočkáme aj poetického počítača, ak ho niektorý z básnikov naučí skladať verše.

Samotná technológia je však mladá a zatiaľ dostupná iba úzkemu okruhu používateľov. S vyučovaním počítačov teda budeme musieť pár mesiacov / rokov počkať. Vízia je však jasne daná už dnes. Microsoft verí, že dokáže „demokratizovať“ učenie počítačov a že umelá inteligencia bude v budúcnosti riešiť všetky bežné problémy každodenného života.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit