To, že ide o chybu a nie zámer, iba predpokladáme.

Používateľ na sociálnej sieti Reddit ukázal video, v ktorom ukazuje spôsob, akým Microsoft núti používateľa k zakúpeniu Microsoft 365 (Office 365). Ponuka sa podobá na modrú obrazovku, ktorá vás občas zaskočí a žiada po vás dokončenie nastavenia Windows. Teraz ide o ponuku na predplatné kancelárskeho balíka. V čom je háčik? V tom, že sa nedá zrušiť bez toho, aby ste zadali číslo svojej platobnej karty.

Ponuky a reklamy na vlastné produkty sú súčasťou produktov a tak trochu kopírujú shareware z minulosti. To ale boli časy, kedy ste produkt testovali a nemali ho kúpený. Reklamný banner alebo ponuka bola legitímnou súčasťou. Microsoft nie je jediný a je to praktika mnohých firiem. Výrobca Windows na to ide viac agresívne. Pracovná plocha systému je nedostupná, dokým neprejdete sprievodcom na vyskúšanie Office.

Windows 10 Office offer screenZdroj: Reddit

Po zobrazení ponuky je možnosť ju odmietnuť tlačidlom s anglickým popisom znamenajúcim „Nie, ďakujem“. Po jeho stlačení sa zobrazí obrazovka na s políčkom na zadanie platobných údajov alebo predvolených, ak už nejaké v účte Microsoft máte registrované. Nemáte možnosť z nej odísť, iba zadať údaje a kliknúť na „Start trial, buy later“, čiže „vyskúšať, zaplatiť neskôr“.

Windows 10 Office offer screenZdroj: Reddit

Následne sa dá zrušiť prihlásenie do skúšobnej doby na stránke vášho konta Microsoft. Je to ale proces nadmieru vtieravý a vzhľadom na agresivitu v podobe zablokovania prístupu do počítača, predpokladáme, že ide o chybu.

Zdroj: Reddit, IT Pro

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.