Neskôr možno aj ďalšie aplikácie.

Microsoft oznámil, že ďalšia veľká aktualizácia pre Windows 10 prinesie novú funkciu, ktorá má zlepšiť bezpečnosť používateľov. Prehliadač Edge bude po novom fungovať vo virtualizácii a Microsoft verí, že týmto krokom lepšie ochráni počítače aj dáta pred útokmi a škodlivými kódmi.

Funkcia sa nazýva Windows Defender Application Guard a využíva technológiu Windows 10 Virtualization Based Security (VBS). Jej prínos spočíva napr. v tom, že chráni prihlasovacie údaje a heslá v izolovanom virtuálnom stroji. Vďaka tomu sa k nim nedostanú škodlivé nástroje typu MimiKatz.

Izolácia aplikácií nie je z pohľadu Microsoftu nič nové. Všetky Windows aplikácie totiž bežia v izolovanom sandbox režime, ktorý limituje prístup k ostatným dátam v počítači. Virtualizácia má toto zabezpečenie ešte viac prehĺbiť.

Výhodou novej funkcie bude, že virtualizácia bude pomerne nenáročná na výpočtový výkon. Edge nebude bežať v plne virtualizovanom systéme Windows, virtualizovať sa budú iba nevyhnutné funkcie. Funkcia bude najskôr dostupná iba pre Edge, neskôr možno pribudne podpora ďalších aplikácií.

Taktiež treba dodať, že minimálne spočiatku bude funkcia dostupná iba pre podnikové verzie systému – pre Windows 10 Enterprise. Bežní domáci používatelia sa tejto novinky nedočkajú.

Zdroj: ArsTechnica

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit