Microsoft chce na tomto poli viac konkurovať spoločnostiam Apple a Google, ktorých obchody s mobilnými hrami a aplikáciami sú v danom odvetví hegemónmi.

V rozhovore pre portál novín Financial Times Phil Spencer, šéf divízie Xbox spoločnosti Microsoft, spomenul, že firma by rada spustila vlastný obchod s hrami pre mobilné operačné systémy Android a iOS. Chcela by v ňom ponúkať nielen vlastný obsah, ale aj hry tretích strán.

Rozbehnúť takýto obchod však nemusí byť vôbec jednoduchá úloha, keďže predovšetkým Apple, ale aj Google si svoju dominanciu v tejto oblasti urputne bránia. Všetko ale môžu zmeniť nové legislatívne pravidlá Európskej únie (EÚ) o digitálnych trhoch, ktoré sa snažia zvýšiť konkurenciu na platformách s aplikáciami. EÚ aj v minulosti opakovane ukázala, že má dostatočnú silu na to, aby si dokázala vynútiť podobné ústupky zo strany veľkých technologických spoločností.

Microsoft nie je spokojný hlavne s pravidlami aplikačného obchodu App Store pre zariadenia s iOS, ktoré podľa neho obmedzujú možnosti ponúkať jeho cloudové hry prostredníctvom jedinej aplikácie. Používatelia podľa Microsoftu preto musia na prístup k službe používať webový prehliadač, čo znižuje pohodlie jej používania a ovplyvňuje i samotné hranie.

To, že hry považuje redmondská spoločnosť za stále dôležitejšie, dokazuje aj jej snaha o akvizíciu veľkého herného vydavateľstva Activision Blizzard za zhruba 68 miliárd dolárov. Tento proces sa začal v januári 2022 a stále nie je uzavretý.

Ak ju schvália medzinárodné regulačné orgány, pôjde o najväčšiu akvizíciu videohier v celej histórii. To však zatiaľ vôbec nie je isté, pretože americká Federálna obchodná komisia aj Európska komisia majú voči tomuto zámeru výhrady a obávajú sa, že fúzia by mohla brániť hospodárskej súťaži.

Ak by však ku schváleniu akvizície predsa len došlo, príslušný aplikačný obchod s hrami od Microsoftu by podľa Spencera mohol byť spustený už budúci rok.

Zdroje: Ft.com,Wikipedia.org, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.