Populárna konzola od spoločnosti Microsoft, Xbox One sa dočká ďalšej evolúcie svojho operačného systému, ktorá sa do rúk verejnosti dostane spolu s tzv. Creators updatom. Ten má vydanie naplánované na apríl 2017. Ako to však už býva tradíciou, ak má niekto záujem podieľať sa na odstraňovaní bugov, alebo len ochutnať nové funkcie, Microsoft umožňuje zapojiť sa do Insider programu, ktorý je dostupný na desktope, smartfónoch, ale aj na konzole Xbox One.

Konzola Xbox One tak dostáva už tretiu veľkú zmenu svojho dashboardu, z ktorej pomaly, ale isto vypadáva zameranie na multitasking. Napríklad úplne zmizla funkcia Snap, kde ste mohli mať aktívne dve aplikácie vedľa seba, napríklad hru a vysielanie na Twitchi. Microsoft tvrdí, že za všetkým je šetrenie zdrojov za účelom zrýchlenia systému. A zatiaľ to vyzerá, že spoločnosť svoje slová a sľuby splní a nové verzie systému sú skutočne rýchlejšie a svižnejšie ako predchádzajúci dashboard. Odstránila sa aj obrovská ikona, ktorá znázorňovala naposledy hranú hru. Tú nahradila menšia a šetrnejšia. No, aby fanúšikovia snap funkcie nesmútili, inžinieri Microsoft majú pripravenú náhradu, tzv. UWP Compact Overlay Mode. Zjednodušene ide o systém obrazu v obraze, známy z televízorov prostredníctvom skratky PiP. Momentálne je možné tak napríklad mať na obrazovke priebeh získavania achievementov. V budúcnosti sa prostredníctvom tohto režimu bude dať telefonovať cez službu Skype, alebo integrovať facecam do svojho streamu cez službu Beam.

Apropo, Beam. Microsoft minulý rok odkúpil túto službu a hneď sa pustil do jej integrovania do systému. Výsledkom je veľmi efektívne a časovo nenáročné nastavenie a začatie vysielania, pričom si na obrazovke môžete nechať základné informácie o streame, chat fanúšikov a taktiež aj spomínanú kameru.

Veľkou zmenou prešla aj Guide ponuka. Tá je po novom dostupná po jednom, nie po dvoch stlačeniach Xbox tlačidla na ovládači a tak je veľmi dôležité, aby ste mali všetko hneď poruke. Výlety do dashboardu totiž nebudú také časté. K dispozícii máte možnosť ísť do dashboardu, ísť do zoznamu nainštalovaných hier a do obchodu, k dispozícii máte taktiež naposledy spustené aplikácie, Piny a ovládanie hudobného prehrávača. Súčasťou Guide sú aj achievementy, vytváranie Party, zoznam priateľov, správ a notifikácií a aj základné nastavenia pre streamovanie. Cez rýchly prístup ku Game DVR nastavenia dokážete po novom rýchlo nahrať posledný úsek hrania v dĺžke, v akej vám to vyhovuje prostredníctvom stlačení dvoch tlačidiel.

Veľkým prídavkom je aj funkcia Co-pilot. Tá umožňuje prakticky spojiť dve ovládače do jedného, čo sa zíde napríklad v prípade, že chcete niekomu pomôcť s hrou, alebo v prípade, že osoba, ktorá sa chce hrať má určitú formu postihnutia. Za to si Microsoft zaslúži veľkú pochvalu.

Lepšej integrácie sa dočkal aj osobný digitálny asistent –  Cortana. Tá dokáže konečne prijímať pripomienky aj na konzole, takže odteraz si budete vedieť naplánovať spoločné hranie s ďalším používateľom a Cortana vám pripomenie, aby ste nezabudli. Ďalšou zmenou Cortany je to, že zrušením Snap módu sa aj ona presunula do samostatného okna.

Ako sme si spomínali, inžinieri Xboxu chcú prostredníctvom nových prvkov a celkového redizajnu hlavne zrýchliť celý systém. A zatiaľ to vyzerá, že sú na dobrej ceste. Je pravdou, že nové prvky sa ešte postupne pridávajú, čo môže potencionálne celý systém spomaliť. No momentálne je oproti starému neporovnateľne rýchlejší jednak kvôli tomu, že pre každý jeden úkon nemusíte ísť do dashboardu, ale aj vďaka optimalizáciám a úpravám v systéme. Väčšina rozhodnutí ide pozitívnym smerom a jediné, čo by sme momentálne vytkli je to, že na „zabitie“ snap módu nie je prakticky nikto pripravený. Ani aplikácie od Microsoftu, o aplikáciách od tretích strán ani nehovoriac. A  pochybujeme, že pri vydaní nového updatu pre verejnosť budú všetky tieto aplikácie pripravené. Každopádne je však nový vylepšený Dashboard krokom vpred.

Používateľ má všetko na dosah ruky a všetko potrebné je od neho vzdialené len niekoľko stlačení tlačidiel. To predtým neplatilo. Uvidíme, aké funkcie Microsoft ešte do vydania aktualizácie pridá a či nové prvky nespomalia systém na rýchlosť predchádzajúceho.

Dominik Farkaš

Značky: