Edge pokoril 10% podiel na trhu.

Prehliadač Internet Explorer preslávený najmä svojou “rýchlosťou” má stále milióny používateľov po celom svete, a to aj napriek tomu, že sa spoločnosť Microsoft aktívne snaží zákazníkov od softvéru odradiť a prekonvertovať ich na Microsoft Edge. Na informáciu upozornil portál Techradar.

Najnovšie informácie spoločnosti NetMarketShare uvádzajú, že viac ako 5,5% používateľov internetu má nastavený ako predvolený prehliadač práve Internet Explorer. A to aj napriek usilovným snahám Microsoftu, ktorý podstrkuje inovovaný Edge miesto Explorera, pretože zákazníkom poskytuje rýchlejšie a efektívnejšie služby.

Microsoft v posledných týždňoch dokonca zašiel tak ďaleko, že automaticky presmeruje používateľov z Explorera na Edge. Keď používateľ prehliadača Internet Explorer navštívi nekompatibilný web – ktorých je v súčasnosti okolo 1 000, stránka sa jednoducho spustí v aplikácii Microsoft Edge spolu so stručnou správou „Tento web v prehliadači Internet Explorer nefunguje“.

Microsoft sám potvrdil, že začiatkom leta skončí podpora programu Internet Explorer. Od 13. novembra sa už používatelia nebudú môcť prihlásiť do svojich účtov Microsoft prostredníctvom prehliadača Internet Explorer. Microsoft Teams zruší podporu na konci toho istého mesiaca a do 17. augusta 2021 nebude s prehliadačom kompatibilná už ani žiadna aplikácia Microsoft 365.

NetMarketShare taktiež dodal, že trhový podiel Microsoftu Edge sa po prvýkrát pokoril hranicu 10%. Podľa údajov spoločnosti z októbra 2020 sa Microsoft Edge môže pochváliť 10,22% podielom na trhu – čím získal striebro za prehliadačom Google Chrome, ktorý zostáva na popredných priečkach so 69,25%.

Edge teda vedie a zvyšuje náskok pred ostatnými súpermi. Firefox má podľa najnovších údajov podiel na úrovni 7,22% a Safari na úrovni 3,40%.

Autor: Oliver Šuba

Zdroj: Techradar

Prečítajte si aj:

Októbrová aktualizácia pre Windows 10 je tu: Tieto novinky prináša