Microsoft začal sprístupňovať druhú dôležitú aktualizáciu tohto roka pre operačný systém Windows 10.

V minulosti by sme v súvislosti s touto aktualizáciou použili pojem „veľká“, avšak October 2020 Update je pravdepodobne najchudobnejšia aktualizácia svojho druhu. Zopár noviniek predsa prináša.

Tou najhlavnejšou novinkou aktualizácie Windows 10 October 2020 Update je vynovený internetový prehliadač Microsoft Edge. Áno, ten prehliadač, ktorý ste si mohli od januára manuálne stiahnuť a ten prehliadač, ktorý začal Microsoft distribuovať používateľov prostredníctvom služby Windows Update v júni tohto roka.

Pôvodný Microsoft Edge je s príchodom októbrovej aktualizácie oficiálne mŕtvy a Microsoft otvoril dvere pre jeho vynovenú verziu. Odporúčame zahodiť predsudky a dať tomuto prehliadaču šancu, pretože je naozaj výborný. Využíva rovnaké jadro ako Google Chrome, avšak na rozdiel od neho je lepšie optimalizovaný pre počítače so systémom Windows 10 a kladie aj väčší dôraz na súkromie používateľa.

Vynovený Microsoft EdgeZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Vynovený Microsoft Edge

Dizajnové zmeny v ponuke Štart

Októbrová aktualizácia pre rok 2020 má označenie 20H2 a číselné označenie 2009. Nová verzia nás prekvapila rýchlou inštaláciou, ktorá bola takmer rovnako rýchla ako v prípade štandardných mesačných aktualizácií. Dôvod je ten, že Microsoft súčasti tejto „veľkej“ aktualizácie postupne distribuoval prostredníctvom ostatných aktualizácií a po nainštalovaní verzie 20H2 ich jednoducho spustil.

Nová verzia prináša zopár noviniek, ktoré budete musieť hľadať v nastaveniach. Vynovený prehliadač Edge je najviditeľnejšia zmena – ak ste ho teda doteraz nemali v počítači a pravdepodobne si rýchlo všimnete aj drobné dizajnové zmeny ponuky Štart. Microsoft zjednotil farebné pozadie dlaždíc v ponuke Štart, ktoré už nehrajú všemožnými farbami, ale sú biele alebo tmavé – v závislosti od nastavenia farebnej témy vášho operačného systému.

Ponuka Štart vo Windows 10

Vľavo pôvodná ponuka Štart, vpravo nová verzia z októbrovej aktualizácie 2020

Nové nastavenia

Ďalšiu zmenu si všimnete po pravom kliknutí na položku Tento počítač a následnom zvolení položky Vlastnosti. Informácie o počítači sa zobrazia v rozhraní nových nastavení, ktoré priniesol Windows 10 a nie v pôvodnom okne, ako tomu bolo doteraz.

Microsoft rovnako zakomponoval nastavenie, ktoré umožňuje použiť klávesovú skratku Alt + Tab aj na prepínanie kariet v prehliadači Edge. Toto nastavenie si môžete upraviť v Nastaveniach – Systém – Multitasking – Alt + Tab. K dispozícii je viacero možností. A ak nechcete miešať prepínanie sa medzi aplikáciami s otvorenými kartami v prehliadači Edge, aj naďalej funguje skratka Ctrl + Tab na rýchle prepínanie sa medzi nimi.

Takisto pribudla možnosť pripnúť konkrétnu internetovú stránku na Panel úloh a Microsoft spravil aj drobné úpravy do dizajnu notifikácií. Režim tabletu dostal taktiež nové nastavenia, ktoré možnože využijete, ak máte zariadenie rodiny Surface Pro. A v neposlednom rade si môžete zmeniť obnovovaciu frekvenciu displeja v Nastaveniach – Systém – Obrazovka – Rozšírené nastavenia obrazovky – Frekvencia obnovovania.

Nové nastavenia vo Windows 10 October Update 2020

Nové nastavenia vo Windows 10 October Update 2020

K dispozícii na stiahnutie

Toľko novinky verzie Windows 10 October 2020 Update, ktorá je už dostupná na stiahnutie. Môžete si ju manuálne vyhľadať cez funkciu Windows Update a ak je váš počítač na novú aktualizáciu pripravený, táto funkcia vás na dostupnosť aktualizácie upozorní. V opačnom prípade prebehne jej inštalácia automaticky v priebehu najbližších týždňov až mesiacov.

Obraz s najnovšou verziou systému Windows 10 si môžete stiahnuť aj z oficiálneho webu Microsoftu, TU. Odporúčame však počkať, dokedy vám aktualizáciu ponúkne Windows Update.

Windows 10 October Update 2020 prostredníctvom funkcie Windows Update

Windows 10 October Update 2020 prostredníctvom funkcie Windows Update

Prečítajte si aj:

Vynovený internetový prehliadač Microsoft Edge: Konkurencia aj pre Google Chrome

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit