Prichádza éra, ktorá by vytlačila pôvodný Internet Explorer zo systému Windows 10?

Prehliadač Edge na báze jadra Chromium je v beta verzii a môže ho používať každý. Plné spustenie sa očakáva 15. 1. 2020. Teda vydanie finálnej verzie bez prívlastku Beta. Podľa dokumentácie Microsoftu by sa mal prehliadač sťahovať cez lokalitu Windows Update. Informáciu priniesol server Windows Latest.

Týkať sa to bude používateľov, ktorí majú verziu Windows 10 1809 a vyššiu. Edge by tak nahradil pôvodný Edge s modrým logom. O tom, či príde na ranu aj Internet Explorer 11, zatiaľ nie sú žiadne informácie.

Ten zatiaľ používajú firmy na beh svojich aplikácií. Plná verzia prehliadača Edge s Chromium bude mať aj režim kompatibility s IE 11, ktorý preberie z aktuálne nainštalovaného Edge v systéme Windows 10.

Microsoft chce týmto krokom rozšíriť svoj prehliadač medzi čo najväčší podiel používateľov svojho systému. Berie však ohľad aj na firmy, ktoré nechcú alebo si v danej chvíli nemôžu dovoliť zámenu prehliadačov.

Tie budú mať možnosť cez nástroj Blocker Toolkit zablokovať automatický proces zámeny prehliadačov Edge. Tá by ich čakala v prvom polroku 2020 v rámci automatického procesu z lokality Windows Update. Počítame, že zmena sa uplatní v jarnej aktualizácii.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Nový Microsoft Edge s novým logom a lepšími funkciami na ochranu osobných údajov príde už 15. januára

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.